Hírek

Andrew Niccol megint sci-fit (is) rendez

Az új-zélandi születésű Andrew Niccol talán forgatókönyvíróként lehet ismertebb a nagyközönség számára, hiszen olyan nagybecsű darabok köthetők tollához, mint a Truman Show vagy a Terminál. Azonban rendezői munkássága sem elhanyagolható: olyan alkotásokat jegyez, mint az underground körökben (talán) kultfilmnek tekinthető Gattaca, a Fegyvernepper vagy legutoljára az Anon című disztópia, Clive Owen főszereplésével (kinek arca-neve például a szintén nem túl vidám jövőképet vázoló Az ember gyermeke című alkotásból lehet ismerős). Niccol most megint sci-fit rendez, amelynek címe: I, Object.

A hírt a The Exchange nevű gyártó cég jelentette be Cannes-ban és elsőként a Hollywood Reporter számolt be róla. Az I, Object című film várhatóan Melanie Lynskey, Karl Urban, Thomasin McKenzie és Jemaine Clement szereplésével készül. A Hollywood Reporter ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy így sikerült az új-zélandi Niccolnak egy száz százalékban „hazai” főszereplőgárdát is összeválogatnia.

A film központi témája a gyász és az ebből való felépülés.

A történet egy olyan tízéves kisfiú, Tom lelki gyógyulását dolgozza fel, aki az édesapja elvesztése után képtelen más emberekhez kapcsolódni, így az őt körülvevő és e sokkhatásnak köszönhetően megelevenedő tárgyi világ nyújt számára lelki menedéket, és segíti őt át e vészterhes időszakon.

„Az I, Object egy különleges és szívmelengető történet a fantázia erejéről és arról, hogy a legsötétebb időkben is meg kell találnunk a reményt” – nyilatkozta Nat McCormic, a The Exchange értékesítési és forgalmazási elnöke, majd hozzátette, hogy azzal, hogy „egy gyermek szemszögéből jár körbe olyan témákat, mint a gyász és a mentális egészség, a film várhatóan minden korosztállyal meg fogja találni a közös hangot”.

A téma aktualitása az elmúlt évek tükrében valóban vitathatatlan. A pandémia kapcsán el nem múló téma, hogy a tartós bezártság, valamint a megbetegedés veszélye és ezáltal halállal való közvetett és (sajnálatos módon sokszor) közvetlen találkozás milyen hatással van, illetve volt az emberi, de főképp a gyermeki pszichére. De természetesen kétélű karddal van dolgunk, hisz a megvalósítás milyensége, például e gondolatiság kidolgozottságának mélysége nem elhanyagolható mértékben befolyásolja majd a végeredményt. Mindenesetre ígéretes projektnek tűnik a film, amely a hírek szerint, bár élőszereplős alkotás lesz, animációs megoldásokban is bővelkedni fog.

Az I, Object mellett Niccol a Fegyvernepper folytatását, a magyar címmel egyelőre nem rendelkező Lords of Wart is rendezi, illetve a 2027-re várható Monopoly című film forgatókönyvírójaként is őt jegyzik.

A kanadai – új-zélandi koprodukció formájában készülő I, Object forgatása várhatóan októberben veszi kezdetét.

Gerdesits Pál

Gerdesits Pál 2021-ben szerzett mesterdiplomát az ELTE filmtudomány szakán, jelenleg az ELTE esztétika doktori programjának PhD hallgatója. Elkötelezett szürrealista, Werner Herzog és Jeffrey Lebowski lelkes követője. Állítólag ügyesen gitározik.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!