Hírek

Angela Merkelről készítenek filmet a németek

Angela Merkel német kancellár tetteit állítja középpontjába egy német film, a Merkel. Azt ígéri, egyszerre merül alá a politika világába és rajzol meg egy finom portrét egy rendkívüli helyzetben cselekedő nőről. A filmben a 2015-ös menekültválság körüli események kerülnek előtérbe.

A 2015-ös európai menekültválság az elmúlt évek egyik legjelentősebb geopolitikai eseménye volt, amelynek máig tartó társadalmi, politikai hatásai vannak. Noha alig négy éve történt, a német filmipar máris elmesélésre érdemesnek találta az esemény németországi vonzatait, különösképp Angela Merkel kancellár azon döntését, hogy megnyissák az ország határait a szíriai menekültek előtt.

A Merkel Robin Alexander újságíró Die Getriebenen című bestsellerét dolgozza fel, amely a német kancellár legmonumentálisabb döntését taglalja. A film 2015 nyarán játszódik, amikor Merkel épp hatalma csúcsán jár. Csakhogy Szíriából útra kelt többszázezer menekült, amely addig nem látott migrációs nyomás alá helyezi Európát. Nemcsak az európai országoknak jelentett ez válságot, hanem Merkel politikai pályájának is – írja a The Hollywood Reporter.

Minden állam a maga módján adott választ a menekültek érkezésére, ez pedig éles nézeteltérésekhez vezetett – ezt igyekszik bemutatni a film. Olyan politikai küzdelmeket ábrázolnak, melyeket Merkel külső és belső riválisokkal vívott: például Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel vagy Sigmar Gabriel német alkancellárral.

Bierbichler, Dierkes és Banzaru

Merkelt a többnyire színdarabokból és tévésorozatokból ismert Imogen Kogge alakítja, legismertebb filmje a 2006-os Requiem egy lányért. Politikai ellenfelei közül Josef Bierbichler formálja meg a bajor Horst Seehofert, Timo Dierkes játssza Sigmar Gabrielt, Orbán Viktor szerepében pedig a román Radu Banzaru tűnik fel.

A film stábja már befejezte a forgatást, amelyet Stephan Wagner rendező vezényelt. A Merkel a Wagner alapította Carte Blanche International első produkciója, amelyet a német közszolgálati RBB és NDR is segít. Az ígéretek szerint hasonló lesz a Helen Mirren főszereplésével készült A királynőhöz – betekintés a politika világába, ugyanakkor egy finom portré egy rendkívüli helyzetbe kerülő rendkívüli nőről.

Avatar

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya