Hírek

Angela Merkelről készítenek filmet a németek

Angela Merkel német kancellár tetteit állítja középpontjába egy német film, a Merkel. Azt ígéri, egyszerre merül alá a politika világába és rajzol meg egy finom portrét egy rendkívüli helyzetben cselekedő nőről. A filmben a 2015-ös menekültválság körüli események kerülnek előtérbe.

A 2015-ös európai menekültválság az elmúlt évek egyik legjelentősebb geopolitikai eseménye volt, amelynek máig tartó társadalmi, politikai hatásai vannak. Noha alig négy éve történt, a német filmipar máris elmesélésre érdemesnek találta az esemény németországi vonzatait, különösképp Angela Merkel kancellár azon döntését, hogy megnyissák az ország határait a szíriai menekültek előtt.

A Merkel Robin Alexander újságíró Die Getriebenen című bestsellerét dolgozza fel, amely a német kancellár legmonumentálisabb döntését taglalja. A film 2015 nyarán játszódik, amikor Merkel épp hatalma csúcsán jár. Csakhogy Szíriából útra kelt többszázezer menekült, amely addig nem látott migrációs nyomás alá helyezi Európát. Nemcsak az európai országoknak jelentett ez válságot, hanem Merkel politikai pályájának is – írja a The Hollywood Reporter.

Minden állam a maga módján adott választ a menekültek érkezésére, ez pedig éles nézeteltérésekhez vezetett – ezt igyekszik bemutatni a film. Olyan politikai küzdelmeket ábrázolnak, melyeket Merkel külső és belső riválisokkal vívott: például Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel vagy Sigmar Gabriel német alkancellárral.

Bierbichler, Dierkes és Banzaru

Merkelt a többnyire színdarabokból és tévésorozatokból ismert Imogen Kogge alakítja, legismertebb filmje a 2006-os Requiem egy lányért. Politikai ellenfelei közül Josef Bierbichler formálja meg a bajor Horst Seehofert, Timo Dierkes játssza Sigmar Gabrielt, Orbán Viktor szerepében pedig a román Radu Banzaru tűnik fel.

A film stábja már befejezte a forgatást, amelyet Stephan Wagner rendező vezényelt. A Merkel a Wagner alapította Carte Blanche International első produkciója, amelyet a német közszolgálati RBB és NDR is segít. Az ígéretek szerint hasonló lesz a Helen Mirren főszereplésével készült A királynőhöz – betekintés a politika világába, ugyanakkor egy finom portré egy rendkívüli helyzetbe kerülő rendkívüli nőről.

Vida László

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

FM ‘tekercs Podcast

 

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..