Hírek

Oscar 2018: Angelina Jolie filmjét nevezi Kambodzsa

A First They Killed My Father a Vörös Khmer rémuralmáról szól, ez lesz Kambodzsa nevezettje a Legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára.

Bennfentesek szerint minden bizonnyal Angelina Jolie filmjét, a First They Killed My Father-t nevezi Kambodzsa a Legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára 2018-ban. A netflixes film egy íróról és emberi jogi aktivistáról, Loung Ungról szól, aki a Vörös Khmer rémuralma alatt élt. Jolie filmje Ung szemszögéből mutatja be Kambodzsa történetét: ötéves korától követi a lányt, mert ekkor került uralomra a kommunista diktatúrát bevezető, hárommillió ember haláláért felelős Vörös Khmer mozgalom. A film a Telluridei Filmfesztiválon debütált, majd Torontóban is bemutatkozott, ahol jól fogadták.

Ha tényleg a First They Killed My Father-t küldi Kambodzsa az Oscarra, akkor ez lenne az első olyan film, amelyet neves amerikai rendező készített, de egy másik, nem angol nyelvű ország színeiben versenyez. Egyben ez lenne Kambodzsa 6. nevezése az Oscar-díjra. Ott már februárban bemutatták a filmet, országos forgalmazásba pedig szeptember elején került. Szeptember közepén az amerikai mozik is bemutatták, illetve a Netflixre is felkerült – írja a Deadline.

Jolie és Kambodzsa

Angelina Jolie 2005 óta amerikai-kambodzsai kettős állampolgár. Fiát, Maddoxot innen fogadta örökbe 2002-ben, ő a First They Killed My Father egyik executive producere is. A filmet teljes egészében helyi stábbal forgatták, ami több ezer kambodzsai művésznek, szakembernek és statisztának adott munkát. A kambodzsai filmművészetben technikai mérföldkőként emlegetik a produkciót.

Nem ez az első eset, hogy Angelina Jolie, Kambodzsa, a Vörös Khmer és az Oscar története összefonódik. Jolie 2013-ban a producere volt egy kambodzsai filmnek, Rilthy Panh önéletrajzi dokumentumfilmjének, ami szintén az Oscarért versenyzett. Ez Panh gyerekkoráról szólt, ami ugyancsak a Vörös Khmer uralma idejére esett.

Frissítés: magyar idő szerint hétfőn délutánra kiderült, hogy valóban a First They Killed My Father lesz Kambodzsa Oscar-nevezettje. Angelina Jolie-nak ezúton is gratulálunk!

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja, a Papírfény rovat felelőse.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..