Hírek Magazin

Anilogue 2016: A Pszichonautáké a fődíj

Pszichonauták

PszichonautákSpanyol film, a Pszichonauták – Az elveszett gyerekek című alkotás kapta az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál fődíját, míg A levágott kezű lány című francia filmnek különdíjat ítélt oda a zsűri. A legjobb rövidfilmet idén először 2.000 euróval jutalmazták, ezt a svéd Joanna Rytel Tűzről pattant anyák című alkotása nyerte. A közönségdíjat Alberto Vazquez Decorado című animációja érdemelte ki.

A holland Vessela Dantcheva, az észt Hardi Volmer és a magyar Vácz Péter rendezők alkotta zsűri Alberto Vázquez és Pedro Rivero spanyol alkotók Pszichonauták – Az elveszett gyerekek (Psiconautas, los ninos olvidados) című filmjének ítélte a legjobb egészestés animációnak járó fődíjat az Uránia Nemzeti Filmszínházban szombat este tartott díjkiosztón. Szürreális animációjukban egy ökológiailag elpusztított szigetről próbál kijutni az apja halála miatt haraggal teli Birdboy és a kalandvágyó kis hölgy, Dinky. A film erősen társadalomkritikus, beszél a világ és környezetünk elpusztításáról, az elidegenedésről, valamint az ember saját démonaival való küzdelméről.

A kategória különdíját a francia Sébastien Laudenbach első egészestés animációja, A levágott kezű leány (La Jeune Fille sans mains) című alkotása kapta. A film a Grimm-testvérek azonos című meséjének adaptációja, melyben egy szegény molnár alkut köt az ördöggel és ennek egy véletlen folytán a lánya is részese lesz.

Tűzről pattant anyák
Tűzről pattant anyák

A rövidfilmek között idén 30 film szállt versenybe, köztük számos magyar alkotás is. A háromtagú nemzetközi zsűri – Jean-Christophe Soulageon francia filmproducer; Mihai Mitrica, a romániai Anim’est Nemzetközi Animációs Filmfesztivál alapítója és igazgatója és Milorad Krstic rendező – az idén Joanna Rytel svéd alkotó Tűzről pattant anyák (Moms on Fire) című alkotását ítélte a legjobbnak, így ő nyerte a legjobb rövidfilmnek járó 2.000 eurós díjat. A zsűri különösen értékelte a film tabudöntögető bátorságát, ahogy egy szokatlan témához nyúl, továbbá a figurák kidolgozásmódját és a stop motion animáció magas szintű alkalmazását.

A zsűri különdíjjal jutalmazta Lauri Järvenpää finn alkotó Féregjárat (Wormhole), Terri Matthews brit animációs A bot rossz vége (The Wrong End of the Stick), valamint az ugyancsak finn Elli Vuorinen Fájós szemek az örökkévalóságig (Sore Eyes for Infinity) című rövidfilmjét. A közönségdíjat Alberto Vazquez spanyol alkotó Decorado című animációja érdemelte ki.

Féregjárat
Féregjárat

A 14. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált november 23-27. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin moziban, az Art+ moziban és a Szlovák Intézetben rendezték meg. A fesztivál öt napja alatt tizenhárom új egész estés alkotást és csaknem 200 rövidfilmet láthatott a közönség.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com