Hírek

Animációkedvelők, örvendjetek: ismét közeleg az Anilogue

Ismét közeleg a korai animációs karácsony: érkezik a 17. budapesti Anilogue, és vele a világ legizgalmasabb animációi.

November 27. és december 1. között a világ legfrissebb animációnak legjava lesz látható Budapesten – írja az Anilogue fesztivál sajtóközleménye.

November 27-én a bristoli Aardman stúdió Shaun, a bárány és a farmonkívüli című egész estés animációja nyitja az immár tizenhetedik Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban; a földkerekség legismertebb animált bárányának ezúttal egy ufót kell elbújtatnia a nyáj tagjai között. Emellett idén három kategóriában több mint 50 film kerül versenybe.

Köztük lesz a Kabul fecskéi című francia festményanimáció, melynek idén Cannesban volt a világpremierje; a korábban magyarul is megjelent regény filmváltozata megindító szerelmi történet az afganisztáni tálib uralom idején. Valamint a Buñuel a teknősök labirintusában című spanyol film is: ebben Luis Buñuel egy szürrealista áldokumentumfilm készítésébe fog; a látványos és szürrealista motívumoktól nyüzsgő animációt az a Salvador Simó rendezte, aki az elmúlt években többek között A Karib-tenger kalózai látványvilágáért is felelt.

Versenyen kívül is rengeteg új animációs filmet, animált dokumentumfilmet, virtuálisvalóság-filmet, gyerekprogramot és közönségtalálkozót kínál majd a fesztivál öt budapesti helyszínen az Uránia Nemzeti Filmszínház mellett az Art+ moziban, a Francia Intézetben és a Lengyel Intézetben is lesznek vetítések, a Magvető Café pedig a szakmai programoknak és közönségtalálkozóknak ad helyet.

A Filmtekercs minden évben lelkesedik a hagyományosan az Uránia mozi hangulatos termeiben megtartott fesztiválért: az Anilogue régóta hoz el máskülönben elérhetetlen remekműveket Magyarországra, és versenyprogramja is örömtelien színvonalas szokott lenni. Csekkold le a tavalyi versenyzőket itt!

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Sajtóközlemény

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com