Hírek

Anime Filmklub indul a Pólus Moziban

Októbertől havonta egy-egy alkalommal kultikus anime filmeket vetítenek a 15. kerületi Pólus Mozi nagytermében. 120 négyzetméteres mozivásznon, japán nyelven, magyar felirattal láthatók e rendkívül erős vizualitású műfaj kiemelkedő alkotásai. A sorozat október 16-án az 1995-ben készült Ghost in the Shell vetítésével indul.

A Pólus Mozi filmtörténeti klasszikusokat felvonultató Filmklubja a filmrajongók körében már jól ismert rendhagyó vetítéseiről. Ezek során gyakran olyan filmeket is műsorra tűznek, amiket hazánkban soha vagy csak évtizedekkel korábban láthatott a nagyérdemű közönség a mozivásznon. 2018 októberében útjára indul az Anime Filmklub, három olyan klasszikussal, amelyeket kritikusok és rajongók egyöntetűen az animációs műfaj legnagyobb hatású művei közé sorolnak.

A sorozat első vetítése az 1995-ben készült Ghost in the Shell lesz október 16-án. A hazánkban Páncélba zárt szellem címmel megjelent, legendás cyberpunk anime „alapmű” története egy technológiailag magasan fejlett jövőben játszódik, főszereplője a kiborg Kuszanagi Motoko. Ő a 9-es Csoport nevű rendvédelmi szerv őrmestere, aki csapatával egy rejtélyes, Bábjátékosnak hívott hackert üldöz. Ahogy a nyomozás során egyre több bizonyítékot és gyanúsítottat talál, úgy fedezi fel politikai összeesküvések sorozatát, Bábjátékos valódi azonosságát – és saját maga céljait.

Az igazi kultuszfilmmé vált anime a popkultúra megkerülhetetlen részévé vált, később számtalan művészt, hollywoodi alkotót és filmet inspirált. Átfogó filozófiai témái közt a főszereplőn keresztül fontos szerepet kap az önazonosság kérdése is egy olyan világban, ahol szinte már lehetetlen megkülönböztetni a gépeket és embereket. Mamoru Oshi 1995-ös sci-fi animációján mit sem fogott az idő: mondanivalója örök, fantasztikus látványvilága pedig a bemutatója eltelt több mint 20 év ellenére is frissnek hat. A filmet digitálisan felújított képpel, japán nyelven, magyar felirattal vetítik.

Olvasd el kritikánkat az anime élőszereplős feldolgozásáról Scarlett Johanssonnal a főszerepben!

A Pólus Mozi Anime Filmklub további két idei vetítésén a Hayao Miyazaki vezette legendás Studio Ghibli két díjnyertes alkotása kerül műsorra. November 13-án a a 2001-ben készült Chihiro Szellemországban kerül vászonra, amely a Legjobb animációs film Oscar-díját és a Berlinale Arany Medve díját is elnyerte, és a japán filmgyártás történetének világszerte legtöbb bevételt hozó alkotásává vált. Hayao Miyazaki ismét utánozhatatlanul mesél: miközben szemtanúi lehetünk annak, miként válik felnőtté egy elkényeztetett kislány, ízelítőt kaphatunk az animék mesterének kimeríthetetlen fantáziájából is.

Az Anime Filmklub programjában szereplő másik Studio Ghibli-klasszikus a Totoro – A varázserdő titka lesz december 11-én, amely most először látható mozivásznon Magyarországon. Miyazaki 1988-as alkotása a maga furábbnál furább lényekkel benépesített világával és szeretetre méltó címszereplőjével méltán vált műfajának egyik legkedveltebb alkotásává. A film a bemutatása évében elnyerte a rangos japán Animage magazin 1979 óta minden évben kiosztott Anime Grand Prix nagydíját, emellett több nemzetközi fesztiváldíjjal is elismerték.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés