Hírek

Anna Paquin keveset beszél Az írben, és ez valakiknek probléma

Martin Scorsese Az ír című gengszterfilmje már elérhető a hazai mozikban és a Netflixen is. A neves rendező női karaktereinek ábrázolását pedig újabb kritika érte.

Scorsese a figyelem középpontjába került a képregényfilmekkel kapcsolatos szkeptikus megnyilvánulásai miatt. Az újságok és internetes magazinok rá is raboltak erre a témára rendesen, de más médiumok újabb irányból támadták a rendező munkásságát. Nevezetesen, hogy Scorsese filmjei többnyire „férfifilmek”, és hogy a női karaktereiből vagy nagyon kevés van, és azok is alulírtak.

Az írrel kapcsolatban is felhozták ezt példaként, ahol Anna Paquin karakterének ábrázolását kifogásolták. A történet egy Frank Sheeran (Robert De Niro) nevű bérgyilkos és bizalmas körül forog, míg Paquin a főszereplő lányát játssza felnőtt formában. A 209 perces játékidő csupán elenyésző részében jelenik meg, tíz perc alatt csupán hat szót mond. Többnyire csendben figyel, és szótlanságával fejezi ki érzéseit, megvetését apja iránt és a ráismerését annak tetteire.

Anna Paquin karaktere egyfajta lelkiismeretként lengi körül a filmet – konstans emlékeztetve De Niro figuráját múltbéli bűneire.

Ez azonban nem elég: korábban Tarantinót is megszólták a Volt egyszer egy… Hollywood kapcsán, hogy Margot Robbie-nak alig adott szöveget. Most maga De Niro kelt a készítői döntés védelmére: „Nagyon erőteljes volt. Talán lehetett volna még pár jelenet, melyben beszélnek, de ilyen lett és kész. [Paquin] Remekül alakít, és ez működik.”

Paquin karaktere persze nem mérhető a Casino Gingeréhez (Sharon Stone) vagy a Nagymenők Karenjéhez (Lorraine Bracco), de szerepe az alacsony játékidő ellenére is jelentős. A rendezői koncepció szándékos meg nem értése azonban továbbra is generálhat vitákat a jövőben.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Kritika rovat szerkesztője. Kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés