Hírek

Anna Paquin keveset beszél Az írben, és ez valakiknek probléma

Martin Scorsese Az ír című gengszterfilmje már elérhető a hazai mozikban és a Netflixen is. A neves rendező női karaktereinek ábrázolását pedig újabb kritika érte.

Scorsese a figyelem középpontjába került a képregényfilmekkel kapcsolatos szkeptikus megnyilvánulásai miatt. Az újságok és internetes magazinok rá is raboltak erre a témára rendesen, de más médiumok újabb irányból támadták a rendező munkásságát. Nevezetesen, hogy Scorsese filmjei többnyire „férfifilmek”, és hogy a női karaktereiből vagy nagyon kevés van, és azok is alulírtak.

Az írrel kapcsolatban is felhozták ezt példaként, ahol Anna Paquin karakterének ábrázolását kifogásolták. A történet egy Frank Sheeran (Robert De Niro) nevű bérgyilkos és bizalmas körül forog, míg Paquin a főszereplő lányát játssza felnőtt formában. A 209 perces játékidő csupán elenyésző részében jelenik meg, tíz perc alatt csupán hat szót mond. Többnyire csendben figyel, és szótlanságával fejezi ki érzéseit, megvetését apja iránt és a ráismerését annak tetteire.

Anna Paquin karaktere egyfajta lelkiismeretként lengi körül a filmet – konstans emlékeztetve De Niro figuráját múltbéli bűneire.

Ez azonban nem elég: korábban Tarantinót is megszólták a Volt egyszer egy… Hollywood kapcsán, hogy Margot Robbie-nak alig adott szöveget. Most maga De Niro kelt a készítői döntés védelmére: „Nagyon erőteljes volt. Talán lehetett volna még pár jelenet, melyben beszélnek, de ilyen lett és kész. [Paquin] Remekül alakít, és ez működik.”

Paquin karaktere persze nem mérhető a Casino Gingeréhez (Sharon Stone) vagy a Nagymenők Karenjéhez (Lorraine Bracco), de szerepe az alacsony játékidő ellenére is jelentős. A rendezői koncepció szándékos meg nem értése azonban továbbra is generálhat vitákat a jövőben.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Moziban rovat szerkesztője. Kedvencei az életszagú, morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya