Hírek

Annette Bening az idei Velencei Filmfesztivál zsűrijének elnöke

A négyszeres Oscar-díjas Bening 2006 óta az első női elnöke a fesztivál zsűrijének. Az előző évben értékelő Sam Mendest követi, akivel az Amerikai szépségen dolgoztak együtt.

A 74. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál elnöke Alberto Barbera nyilatkozata szerint: „Ideje volt már, hogy a férfielnökök sorozata után egy tehetséges és inspiráló nő foglalja el a zsűri legfőbb tagjának székét.” A nők közül legutóbb Catherine Deneuve töltötte be ezt a szerepet még 2006-ban. Korábban Gong Li 2002-ben és Jane Campion 1997-ben voltak női elnökök.

A nemi szemszögön kívül természetesen az 59 éves színésznő rászolgált a címre,

hiszen hosszú évekre visszatekintő karrierje során rengeteg emlékezetes alakítást nyújtott. A Svindlerek, az Amerikai szépség, a Csodálatos Júlia és A gyerekek jól vannak című filmekkel elnyerte az Amerika Filmakadémia elismerését és Oscarra jelölték őt, ám díjjal még adósak maradtak munkáinak.

Bening megköszönte a Velencei Filmfesztivál kitüntetett szerepét, majd bejelentette, hogy alig várja a közös munkát zsűrikollégáival valamint a különböző országokból érkező filmekre is rendkívül kíváncsi. A fesztivált augusztus 30. és szeptember 9. közt rendezik meg. A filmes felhozatalt július 27-én hozzák nyilvánosságra.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Ráadás és Moziban rovat szerkesztője. Kedvencei az életszagú, morális kérdéseket feszegető filmek – az igényes blockbusterek mellett.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..