Hírek

Anthony Hopkins őrült vagy Olivia Colman kegyetlen? – The Father előzetes

Anthony Hopkins elveszti az eszét vagy Olivia Colman űz gonosz játékot vele: a The Father lehengerlő alakításokkal viszi filmvászonra egy idős férfi elméjének megbomlását. Vagy nem. Előzetesen az egyik legjobban várt 2020-as film!

Álomszereposztással érkezik egy érzékeny és sötét tónusú dráma, amely az év eleji Sundance óta hatalmas durranásnak ígérkezik. A The Fatherben Anthony Hopkins és Olivia Colman remekelnek: ebből kapunk most egy kis ízelítőt az előzetes révén.

Florian Zeller legelső egészestés alkotása egy különös darab, amelyben egy idős férfihez (Hopkins) beköltözik szerető és óvó lánya (Colman) és annak párja. És noha a férfi váltig állítja, hogy nincs szüksége segítségre, ahogy telnek a napok, egyre kevésbé biztos a dolgában.

Egy nap ugyanis egy másik nő jön haza az otthonukba, aki a férfi lányának mondja magát. Mi is történik hát? A férfi kezd megőrülni, vagy emlékezete űz vele furcsa játékot? Esetleg egy klasszikus Gázláng szituációba csöppent, ahol lánya aljas és kegyetlen módon próbálja elhitetni vele, hogy elméje megbomlott?

Az előzetesből persze nem lehet rájönni, hogy az opciók közül melyik – ha bármelyik is – a helytálló. Azt viszont látjuk, hogy a kamera milyen szépen használja ki a lakás fojtogató nyugalmát, és hogy milyen erővel üt át a vásznon a két színész játéka.

Az Oscar-díjas Hopkins-Colman duó Olivia Williams, Rufus Sewell, Mark Gattis, Imogen Poots, Evie Wray és Ayesha Dharker hatosával egészül ki: ők alkotják a film teljes szereplőgárdáját, így a javarészt egyhelyszínes mű a limitált szereplőszámmal teljesen színpadi előadás hangulattal is bír.

A The Father még januárban debütált a Sundance-en, de ma mutatják be Torontóban is, szeptember végén pedig a zürichi fesztiválon vetítik. Mozikba 2021 első felében érkezik, és bár egyelőre hazai bemutatóról nem tudni, mi nagyon reménykedünk benne, hogy a hazai filmszínházakba is eljut Hopkins és Colman párosa.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.