Hírek

Antonio Lopez 1970: Sex Fashion & Disco

A ‘70-es évek New Yorkjának divatvilágát átformáló és megújító rajzművész történetét meséli el James Crump dokumentumfilmje.

Az 1960-as évek végén Manhattan az új művészi ötletek gyűjtőhelyévé vált. Megjelentek a különféle kreatív táborok és stúdiók, amelyek otthont adtak az alkotni vágyó, a társadalom által sokszor különcnek és kívülállónak tekintett tehetségeknek. Ilyen figura volt a biszexuális, Puerto Ricó-i Antonio Lopez divatillusztrátor is, aki (Andy Warholhoz hasonlóan) létrehozta saját művészeti stúdióját, ahol a legkülönbözőbb emberek és művészeti ágak (film, zene, képzőművészet, divat, tánc) találkozhattak egymással.

Antonio rajzai a kortárs stílusokat, a szürrealizmust, a Pop Artot és a bronxi street art hatásait ötvözték. Nyíltan jelent meg rajtuk a szexuális szabadság, a túlfűtöttség. Emellett ő volt az első divatrajzművész, aki színes bőrű modelleket szerepeltetett a munkáin. Ceruzával, tollal, tintával, szénnel, akvarellel és polaroid filmmel is dolgozott; illusztrációi és fényképei szereplői gyönyörű hírességek (Mick Jagger, Audrey Hepburn, Andy Warhol, Paloma Picasso és Marlene Dietrich) és általa felfedezett modellek (Jerry Hall, Jessica Lange, Grace Jones, Donna Jordan).

Lopez az ideális szépség fogalmát is felülírta a művészetével. A ’70-es évek sportos alkatú nőideáljait elvetette, helyettük szokatlan arcú, gyakran a foguk között réssel rendelkező, leborotvált szemöldökű, különböző bőrszínű modelleket fedezett fel és tett ismertté, többek között olyan lányokat, mint Donna Jordan, Jane Forth és Grace Jones. Mindig érdekes és inspiráló személyek vették körül: legjobb barátai közé tartozott Jessica Lange színésznő (akinek tulajdonképpen Lopez indította el modell karrierjét), Karl Lagerfeld divattervező, Pablo Picasso lánya, Paloma Picasso divattervező és Bill Cunningham fotós is.

Antonio a korabeli társadalom gondolkodásmódjával szembemenő merészségével nagy hatást gyakorolt a popkultúrára, rajzai és fotói gyakran jelentek meg a Vogue-ban, a Harper Bazaarban, az Elle-ben és a The New York Timesban és kiállítások is szerveződtek köréjük.

James Crump (Black White + Gray; Troublemakers: The Story of Land Art) az Antonio Lopez 1970: Sex Fashion & Disco című dokumentumfilmjében a divatillusztrátor színes és izgalmas világára reflektál: archív felvételeken és a Lopez barátaival készített interjúkon keresztül mutatja be a művész 1969 és 1973 közötti, sokak számára ismeretlen bohém életét és alkotói tevékenységét, szakmabeli zsenialitását.

A díjnyertes független amerikai és külföldi filmek egyik forgalmazója, a Film Movement pedig nemrég megvásárolta az Antonio Lopez 1970: Sex Fashion & Disco terjesztési jogát, így az érdeklődők számára 2018 szeptemberétől már elérhető lesz a dokumentumfilm online is. A filmet először 2017 októberében mutatták be a London Film Festival programjában, valamint ugyanebben az évben elnyerte a Doc NYC filmfesztivál Metropolitan Grand Jury díját – írja a variety.com.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com