Hírek

Apokaliptikus hangulat és emberi drámák – Hétköznapi kudarcok előzetes

Három nő sorsát követhetjük egy váratlan természeti katasztrófa árnyékában, derül ki a magyar koprodukcióban és Kerekes Vica szereplésével készült, Velencei Filmfesztiválon is versenyző Hétköznapi kudarcok (Ordinary Failures) magyar feliratos előzeteséből.

Ahogy azt korábban megírtuk, Grosan Cristina (A legjobb dolgokon bőgni kell) második nagyjátékfilmje, a Hétköznapi kudarcok a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Giornate degli Autori (Venice Days) szekciójában méretteti meg magát másik tíz alkotással. Világpremierjét szeptember 5-én tartották a rangos eseményen. Most egy rövid kedvcsináló is érkezett a cseh-magyar-szlovák-olasz koprodukcióban készült filmhez, amely betekintést enged annak disztópikus világába.

A Nora Klimešová, Beáta Kaňoková, Taťjana Medvecká és Kerekes Vica szereplésével érkező filmben egy megmagyarázhatatlan természeti csapás szakítja félbe három nő, egy tinédzser, egy szorongó anya és egy nemrég megözvegyült asszony átlagosnak induló napját. Miközben a körülöttük lévő világ lassan darabjaira hullik, próbálnak megküzdeni hétköznapi nehézségeikkel. Az előzetes egy apokaliptikus hangulatú, de elgondolkodtató drámát ígér, amelynek látványa olyan nagyszabású katasztrófafilmek atmoszféráját idézi, mint a Holnapután, vagy az Űrvihar.

A készítők már 2018-ban elkezdtek dolgozni ezen a sci-fi elemekkel megspékelt drámán, a benne látottak azonban ma aktuálisabbak, mint valaha.

„Egészen más világ volt akkor, amikor elkezdtünk a Hétköznapi kudarcokokon dolgozni Klára Vlasáková forgatókönyvíróval. A pandémia, a szomszédunkban zajló háború viszont sok mindent megváltozatott. A filmben bemutatott helyzetek kezdenek emlékeztetni a mostani életünkre, amikor a hatóságok ellentmondásokba keverednek és egyre inkább elharapódzik a káosz körülöttünk.”

– nyilatkozta Grosan Cristina rendező.

A magyar-román direktor hozzátette, amikor meghívást kaptak a Velencei Filmfesztiválra, a válogatás során kiemelték a történet erős, a kudarcok ellen lázadó női főhőseit és a film általános érvényű konklúzióját. Azt, hogy Hétköznapi kudarcok mindenekelőtt arra bátorít, hogy tartsunk ki és kössünk szövetséget embertársainkkal – írja a Vertigo Média sajtóközleménye.

Velence után először Magyarországon lesz látható a Hétköznapi kudarcok a miskolci CineFest-en, a fesztivál záró produkciójaként. A díszbemutatón a készítők közül részt vesz Grosan Cristina, Kerekes Vica, Győri Márk operatőr, Benyó Zoltán, a film VFX-szakértője, illetve a producerek közül Marek Novák. Az alkotást a hazai mozikban október 27-től vetítik a Vertigo Média forgalmazásában.

Vida Benjámin Áron

Vida Benjámin nemzetközi tanulmányokat hallgat a Budapesti Corvinus Egyetemen. Filmes érdeklődése már gyerekkorára visszavezethető, tollat azonban egészen egyetemista koráig nem ragadott, így csak 2022-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez. Noha foglalkoztatják a társadalomkritikus szuperhősfilmek, a klasszikus gengszterfilmek és a sci-fik, mégis Stanley Kubrick és David Lynch alkotásai mozgatják meg leginkább a fantáziáját.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!