Hírek

Argentin film nyerte a Transilvania nemzetközi filmfesztivált

el_incendio_the_fire_stillAz argentin El incendio című film nyerte a kolozsvári Transilvania Filmfesztivál (TIFF) fődíját – közölte honlapján a fesztivál.

A vasárnap záruló fesztivál 15 ezer eurós (4,6 millió forintos) fődíját Ionut Vulpescu román kulturális miniszter adta át a szombat esti gálán a zsűri argentin tagjának, Juan Schnitman rendező ugyanis nem tudott Kolozsváron maradni a fesztivál teljes ideje alatt. A díjat Nastassja Kinski, a fesztivál díszmeghívottja jelentette be, aki maga is díjat vehetett át Kolozsváron a világ filmművészetéhez való hozzájárulása elismeréseként.

Az argentin film, amely címének jelentés tűzvész, egy fiatal házaspárról szól, akik kivesznek a bankból egy jelentős pénzösszeget, hogy megvásárolják első lakásukat. Az eladó azonban nem jut el a megbeszélt találkára, ezért az adásvételt egy nappal el kell halasztani. A fiatalok hazamennek és eldugják a pénzt. A következő 24 óra azonban felszínre hozza szerelmük valódi arcát, a válságot, amiben vannak, de a lelkük mélyén szunnyadó erőszakosságot is.

A legjobb rendezésért járó díjat a bolgár-görög koprodukcióban készült Urok rendezői, Krisztina Grozeva és Petar Valhanov kapták.

A 14. alkalommal megszervezett TIFF egyébként Románia legjelentősebb filmfesztiválja. A fesztiválon a versenyfilmek mellett megannyi filmcsemegét levetítenek. A hagyományos magyar napon a Kolozsvári Magyar Operában zenekari kísérettel vetítették le például Kertész az 1914-ben Kolozsváron forgatott A tolonc című filmjét, amelynek egyetlen másolatát 2008-ban találtak meg a New York-i Magyar Intézet alagsorában.

Az idei fesztivál az argentin és a norvég filmekre fókuszált.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés