Hírek

Áriakoncertek az Uránia mozivásznán

Anna Netrebko és Rolando Villazón – Kép: Colette Masson / Pannonia Entertainment

Július 19-től kéthetente csütörtökönként világsztárok áriaestjeit bemutató koncertfilmekkel várja a operabarátokat az Uránia Nemzeti Filmszínház, olyan csillagokkal a főszerepben, mint Anna Netrebko, Jonas Kaufmann, Rolando Villazón, Erwin Schrott és Juszif Ejvazov.

A kifejezetten a nyári estékhez illő, többségében szabadtéri előadásokon rögzített klasszikus zenei koncertfilm-sorozat első epizódja július 19-én 19:30-kor Anna Netrebko és férje, Juszif Ejvazov 2017-es berlini koncertje lesz. Az ikonikus Waldbühne amfiteátrumban rögzített előadáson az olasz operák legszebb áriái és duettjei csendülnek fel. Netrebko többek közt Verdi Macbethjéből és Puccini Gianni Schicchijéből ad elő részleteket, míg a kiváló azerbajdzsáni tenor olyan közkedvelt áriákat énekel, mint a Nessun dorma a Turandotból. Az est programjában az ismert orosz zeneszerző, Igor Krutoj szerelmes dalai is helyet kaptak. Az előadás különleges hazai vonatkozása, hogy az operacsillagokat a Magyar Állami Operaház zenekara kíséri, Michelangelo Mazza karmester vezetésével.

Következő alkalommal, augusztus 2-án 19:30-kor ismét a berlini Waldbühnében rögzített áriakoncert következik. Az operavilág legnagyobb sztárjaiból álló, Anna Netrebko, Jonas Kaufmann és Erwin Schrott alkotta trió Három sztár Berlinben című 2011-es szabadtéri koncertjéről készült filmben a legnépszerűbb áriák mellett elfeledettnek hitt, ritkán hallható zeneművek is felcsendülnek. A gazdag programban mindenki megtalálhatja a maga kedvencét, a legnagyobb műértőktől kezdve egészen a klasszikusokat csak ritkán hallgató zenekedvelőkig. Az operacsillagokat a Prágai Filharmonikusok kísérik, vezényel: Marco Armiliato.

Erwin Schrott, Anna Netrebko és Jonas Kaufmann – Kép: Marko Greitschus / Pannonia Entertainment

Az áriaest-sorozat harmadik előadása augusztus 16-án 19:30-kor egy különleges párizsi koncert felvétele lesz 2007-ből, amelyen Anna Netrebko és Rolando Villazón, az operavilág egykori álompárja első alkalommal lépett fel együtt Franciaországban. A Théâtre des Champs-Elysées színpadán a duó elsősorban késő romantikus művek széles skálájából, köztük Gounod, Massenet, Csajkovszkij, Bizet, Verdi és Puccini örökzöld dallamaiból válogatott – ez az a stílus, amelyben kettejük hangja leginkább kiteljesedhetett. „Felejthetetlen este volt, tele érzelmekkel, amelyre minden néző nosztalgiával gondolhat majd vissza, és büszkén mondhatja majd: Én ott voltam!” – írta a koncert után a rangos Opéra Magazine.

Végül augusztus 30-án egy egészen friss koncertfelvétel következik: Jonas Kaufmann 2018. július közepén rögzített előadása, amely keretében a Dolce Vita című nemzetközi bestseller albumának legnépszerűbb dalait, klasszikus olasz áriákat és hagyományos nápolyi dalokat ad elő a Waldbühne színpadán. A csillagok alatt címmel mozifilmre vett esten olyan ismert dallamok csendülnek fel, mint Enrico Caruso és Lucio Dalla slágerei, Nino Rota világhírű filmzenéi és Mascagni, Leoncavallo operáinak részletei –  köztük A keresztapából ismerős Parla più piano (A keresztapa főcímdala) – a „Torna a Surriento”, a „Cor’ngrato”, a „Mattinata”, a „Caruso” vagy az „Il Canto”.

A vetítésekre jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján. A koncertfilmek a színpadi produkciók moziközvetítésére specializált Pannonia Entertainment forgalmazásában kerülnek a hazai mozikba, és a nyár folyamán még több további vidéki nagyvárosban is láthatók lesznek.

Avatar

Sajtóközlemény

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya