Hírek

Armie Hammer megint hidegháborús kémfilmben szerepel, ezúttal Mads Mikkelsennel

A The Billion Dollar Spy megtörtént eseten alapul, amikor egy szovjet mérnök és CIA ügynöke szöget ütött a hidegháború koporsójába.

Egy CIA-nek dolgozó kémet, Brad Reidet alakítja Armie Hammer, aki Moszkvába érkezve találkozott Adolf Tolkachev szovjet mérnökkel (őt játssza Mads Mikkelsen), és rögtön kölcsönös szimpátiát ébresztettek egymásban. Tolkachev a családjával tervezte épp a kivándorlást az Egyesült Államokba, és ebben jött kapóra neki a kém. Akinek pedig a mérnök birtokából lévő katonai titkok jöttek jól. Ezek olyan értékesek voltak, hogy az orosz férfi a „milliárd dolláros kém” fedőnévvel került be a szervezet rendszerébe.

A film megtörtént eseten alapul,

Tolkachev képe a mai napig kinn lóg a CIA főhadiszállásán,

ahol minden idők egyik legértékesebb kémjeként tartják nyilván. Neki köszönhetően az amerikai kormány dollármilliárdokat spórolt meg a védelmi költségeken.

A The Billion Dollar Spy forgatókönyvét Benjamin August írja, aki David E. Hoffman Pulitzer-díjas könyvét ülteti át a szélesvászonra. A direktor személye is ismert már: Amma Asante brit rendezőnő fogja dirigálni a forgatást. Neve leginkább a Belle című film kapcsán lehet ismerős, de mostanában sokat emlegették a Mrs. America miatt is, amelyet szintén ő rendezett.

A forgatás még nem kezdődött el, így a bemutató dátuma sem ismert.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu