Hírek

artinCINEMA – angol nyelvű kísérleti filmes projekt

Egy elég vagány és rendkívül hiánypótló honlap, főleg azoknak, akik imádják a megszokottól kicsit eltérő alkotásokat. Egy támogatandó kísérleti filmes projekt: artinCINEMA.

Az artinCINEMA egy angol nyelvű kísérleti filmes projekt, melynek célja, hogy bemutassa a közép-kelet-európai régió experimentális filmjeit és bekapcsolja őket a nemzetközi kísérleti filmes diskurzusba. A projektet Szalay Dorottya filmesztéta indította el 2013 szeptemberében, majd hamarosan csatlakozott hozzá Johannes Wachs, aki nyelvi korrektorként és tanácsadóként segíti a munkát.

Szalay Dorottya: „Több formációban tettünk már kísérletet egy hasonló oldal elindítására, de különböző okok miatt mindig kudarcba fulladt. Végül egy időben azzal, hogy Lichter Péterrel összehoztuk a magyar nyelvű kontraCINEMA blogot, nyertem egy kutatói ösztöndíjat Szlovákiába, így mindenképpen létre kellett hozni egy angol nyelvű felületet is a kutatási eredmények publikálására. Ekkor született meg az artinCINEMA, ami az első évben egyszerű blog formátumban működött, és kizárólag a filmelemzéseim szövegeit tartalmazta. Egy évvel később aztán egy másik ösztöndíjnak köszönhetően Prágában folytathattam a régió kísérleti filmjeivel való ismerkedést, így lehetőségem lett az oldal kibővítésére.

Jelenlegi formájában az artinCINEMA három egységből áll: elemzések, hírek (események) és adatbázis. Még viszonylag kevés emberhez jutott el a projekt, így a hírszolgáltatás úgymond gyerekcipőben jár, de remélhetőleg ez hamarosan változni fog. Az adatbázis tartalmazza a vizsgált országok kísérleti filmeseinek rövid életrajzát és filmográfiáját; listázza a téma szempontjából releváns intézményeket, kiállítótereket és a régió fontosabb kísérleti filmes fesztiváljait. Emellett működik egy videó szekció is, ahová az interneten elérhető filmeket ágyazzuk be.

Egyelőre a Visegrádi csoport három országára koncentrálunk: Magyarországra, Szlovákiára és Csehországra. A távlati terv az egész közép-kelet-európai régió lefedése. Elsősorban a fiatal, illetve a még aktívan dolgozó filmeseket mutatjuk be, tehát az elmúlt 25 év élvez prioritást.

Mivel a weboldal a személyes kutatási projektem közvetlen fóruma, az artinCINEMA főoldalán egyelőre csak az általam írt elemzések olvashatóak teljes terjedelemben. Ennek a „korlátnak” a részleges feloldására hoztam létre a referenciák szekciót, ahol a régió kísérleti filmjeivel foglalkozó, angol nyelvű írásokat gyűjtöm össze és linkelem be – ha lehetőség van rá. Ebbe a folyamatosan bővülő bibliográfiába számos különböző műfajú szöveg bekerülhet: a doktori disszertációktól kezdve, az újságcikkeken át a blog posztokig.

Az artinCINEMA projekt célja, hogy segítse az országok közötti kísérleti filmes diskurzust, és minél szélesebb körben elterjessze a régiót képviselő experimentális alkotásokat. A nemzetközi kommunikáció kialakulását különböző rendezvényekkel is próbáljuk támogatni, erre példa a prágai Balassi Intézetben szervezett vetítés és beszélgetés, melyen az elmúlt 15 év magyar kísérleti filmjeiből válogatunk.”

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..