Hírek

Asztrik érsekről készült dokumentumfilmet vetít a Duna csatorna

Asztrik első kalocsai érsekről készült dokumentumfilmet vetít a Duna televízió Megtört csontjaim is örvendeznek címmel Koltay Gábor rendezésében a húsvéti ünnepek alkalmából.

A műsorban a rendező elmondta: a film Szent Istvánnak a pápától koronát hozó Asztrik érsek történelmi szerepét szeretné sokoldalúan érzékeltetni, valamint bemutatni a maradványok azonosításának fázisait.

Emlékeztetett, hogy a 20. század elején feltárt csontmaradványokról sokoldalú tudományos vizsgálatsorozat bizonyította be két évvel ezelőtt, hogy azok Asztrik érsekéi, mellette ereklyéket is találtak.

A kalocsai érsekség története erőteljesen összefügg a magyar történelemmel – hangsúlyozta, hozzátéve: a dokumentumfilm a történelmet faggatja a kövek és a régészet segítségével.

Felidézte: néhány éve kapcsolódott be a kalocsai székesegyház 2008-ban kezdődött rekonstrukciójába, amely során megújult az érseki kastély, valamint feltártak négy egymásra épülő székesegyházat is.

Koltay Gábor kitért arra is, hogy a munkálatokról több filmet készített, így a főegyházmegye történetéről és a rekonstrukció folyamatairól is.

A Megtört csontjaim is örvendeznek című filmet vasárnap és hétfőn vetítik.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés