Hírek

Átadták a 2023-as Moholy-Nagy-díjat: Gazdag Gyula filmrendezőt ismerte el az egyetem

A 17. Moholy-Nagy-díjat Gazdag Gyula filmrendező, forgatókönyvíró, a University of California, Los Angeles (UCLA) Film Televízió és Digitális Média Tanszékének emeritus professora, a Sundance Filmmakers Lab művészeti vezetője vehette át.

A 2023-as (17.) Moholy-Nagy-díjat Gazdag Gyula filmrendező, forgatókönyvíró kapta − írja az esemény sajtóközleménye. Gazdag Gyula a University of California, Los Angeles (UCLA) Film Televízió és Digitális Média Tanszékének emeritus professora, a Sundance Filmmakers Lab művészeti vezetője.

A Moholy-Nagy-díjat „iskolateremtő pedagógiai tevékenységéért és meghatározó jelentőségű filmjeiért, a világ, az emberi lélek rezdülései és a társadalom szövetének érzékeny és kifinomult megragadásáért” ítélte neki a MOME.

A sípoló macskakő, A válogatás vagy a Bástyasétány hetvennégy rendezőjének filmjein keresztül nemcsak bepillanthatunk a szocialista Magyarország gyakorta groteszk hétköznapjaiba, de megfigyelőivé is válhatunk azoknak. A magyar direct cinema meghatározó alakjának filmjeit nézve megérthetjük a Kádár-rendszer gondolkodásmódját: a megtörtént, mégis rendkívül abszurd történetek, amelyek a kamera előtt játszódnak le, a mai napig magukkal ragadják a nézőt” − írja a közlemény.

Ráduly György, a Nemzeti Filmarchivum igazgatója laudációjában kiemelte, hogy Gazdag tartásával, tisztánlátásával, maximalizmusával, csípős, de találó megjegyzéseivel – és utánozhatatlan eleganciájával – nemzedékek számára kínál hiteles mintát. A közép-európai abszurd igazán eredeti képviselője, aki a cseh új hullám szatíráival rokon munkáiban a mindenkori magyar valóságot mutatja, ám elég felnőttként kezeli a nézőt ahhoz, hogy rábízza, milyen véleményt alkot a látottakról. Filmjei az emberi természetet és a személyes játszmákat éppúgy feltárják, mint a hatalom működését, a paternalizmus pusztító erejét. Legerősebb védjegye talán mégis a humor, amely amúgy is ott van körülöttünk a világban, csak jó érzékkel észre kell venni.

A díjátadón meglepetésként Halász Judittal is találkozhatott a díjazott, aki első filmes munkájának is szereplője volt. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész meleg szavakkal méltatta a filmrendező munkásságát, visszaemlékezett első találkozásukra a Szerelmesfilm forgatásán, ahol a rendező Szabó István mellett dolgozott rendezőasszisztensként, elmondta, hogy Gazdag már akkor mély benyomást tett rá, mindig figyelemmel kísérte pályafutását. Alkotásait titkos vetítéseken lehetett időnként megnézni, és mindenki rajongott értük, kivéve a rendszert, amelyet nem dicsőített.

Gazdag Gyula megköszönve a díjat rövid előadást is tartott. Mint mondta, a filmrendező felelőssége, hogy minden történethez megtalálja a megfelelő nyelvet, ezt több, a filmművészetben jelentős filmből választott filmjelenettel illusztrálta. A rendező egyébként mesterkurzust is tartott a MOME hallgatóinak, ahol kislétszámú csoportban zajlott a műhelymunka.

Az eseményen számos filmes szakember és korábbi Moholy-Nagy-díjas alkotó vett részt, jelenlétükkel is tisztelegve Gazdag Gyula és életműve előtt, az est fényét emelte a Szent Efrém férfikar rövid koncertje.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!