Hírek

Átadták a 24. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat díjait

A szombat esti díjátadójával véget ért a 24. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat, melyet idén is online került megrendezésre. A november 17. és 20. között megtartott fesztiválra a világ 48 országából, összesen 357 rövidfilm és több mint 110 fotó érkezett. 

A legjobb kisjátékfilm kategóriában a bolgár Hristo Simeonov Nina című filmje nyert. A film Nina, a 13 éves roma lány álmát követi, aki Spanyolországba akar költözni egy jobb életet élet reményében. Ehhez azonban ügyes zsebtolvajnak kell lennie, ami végül mégis egy felemelő találkozáshoz vezet.  A dokumentumfilmes kategóriában a német, lett koprodukcióban forgatott I am Wounded című pályamű végzett első helyen, rendezője Okran Bayram, aki egy testvérpár életébe enged betekintést. A fiúknak kell gondoskodniuk terrortámadásban megsérült apjukról, anyjuk és húguk sorsa is rajtuk múlik. Az alkotók kiállnak a gyermekekért, miközben arra is rávilágít a film, hogy a világ bajai elől az egyetlen menedéket a család köteléke jelenti. Az animációs-kísérleti kategóriában Bea R. Blankenhorst After the eclipse című műve nyerte el a zsűri tetszését. A szemle filmjei és fotói csütörtök délutánig tekinthetők meg a faludifilmfestival.hu honlapon. Az összes díjazott listája ide kattintva olvasható , az alkotások november 25-ig megtekinthetők az oldalon.

Az egyéni fotó kategória első helyezését Nagy Hedvig Hold című alkotása nyerte, a fotósorozat kategória legjobbja Szigeti Vajk Periférián című alkotása lett. 

A Faludi Nemzetközi Filmszemle a magyar jezsuita rend által immár huszonnégy éve létrehozott filmszakmai rendezvény, melyhez 12. éve fotópályázat is társul. Az intézmény évente meghirdet egy témát, melyre korosztálytól és határoktól függetlenül lehet filmeket, illetve fotókat beküldeni. A rendezvény alapvető célja, hogy a vizuális kultúra világán keresztül teremtő párbeszédet indítson el antropológiai, spirituális, vallási, illetve társadalmi kérdésekről, és a téma kifejtéséhez illő kreativitásra buzdítsa az alkotókat – írják a szervezők.

Incze Kata

Incze Kata 2018-ban végzett a kolozsvári Sapientia filmkészítés szakán, mester tanulmányait is ott folytatta. Jelenleg diplomafilmjét készíti, rendezőasszisztensként dolgozik és rendszeresen publikál a Filmtetten is. Szereti a hollywoodi reneszánszt, az amerikai független filmeket és mindent, amiben sokat beszélnek és mégis izgalmas.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés