Hírek

Átadták a 25. Mediawave fesztivál díjait

Mediawave_logoLucy Mulloy kubai-brit-amerikai koprodukcióban készült filmje, az Una Noche lett a legjobb nagyjátékfilm a 25. Mediawave fesztivál nemzetközi versenyében, a legjobb kisjátékfilmnek járó díjat Vahram Mkhitaryan Lengyelországban élő örmény rendező Tejtestvér című filmje nyerte el. Szabó Simon Fal című munkája kisjátékfilmes különdíjat kapott – közölték a szervezők a fesztivál záró napján, szombaton az MTI-vel.

Az animációs filmek versenyében a legjobb nemzetközi alkotásnak járó elismerést egy észt film, Ülo Pikkov Tik-tak című munkája kapta. A legjobb magyar animációs film Szilágyi Varga Zoltán A jókedvű örmény temetése című filmje lett. A legjobb kísérleti filmnek Borsody István és Kiss Sándor Egy kéz élete című munkáját választotta a zsűri, az új utakat kereső fiatal animációs filmesek díját Koska Zoltánnak ítélték Social Animals című filmjéért.

A nemzetközi dokumentumfilmes versenyben a hosszú dokumentumfilmek között Gerő Marcell Káin gyermekei című alkotása, a rövid dokumentumfilmek között pedig egy lengyel film, Vita Drygas Kés a feleségben című munkája diadalmaskodott.

A legjobb magyar kisjátékfilm Hörcher Gábor Ricsi című alkotása lett, a legjobb magyar dokumentumfilmnek járó díjat Zsigmond Dezső A rákok királya című filmje nyerte el.

Az Úton online nemzetközi filmversenyben a legjobb kisjátékfilm Fred Gélard Free Party (Franciaország), a legjobb animációs film Eva Szekeresova A vonzás hatalma (Szlovákia), a legjobb hosszú dokumentumfilm Pavel Fattahutdinov és Szvetlana Bobrova Nagy Szibériai folyók Birjusa (Oroszország), a legjobb rövid dokumentumfilm pedig Domonkos János Hajvágás (Magyarország) lett.

A fesztiválon idén is átadták a Párhuzamos Kultúráért Díjakat, mellyel azokat a magyar, vagy Magyarországon fellépő, művészeket és alkotókat ismerik el, akiknek a szellemisége nem akar megfelelni az aktuális vagy divatos kulturális irányzatoknak. Az idei év díjazottjai: Miquéu Montanaro muzsikus, zeneszerző; Pintér Ambrus OSB mozis, bencés szerzetes, fizika- és matematika tanár; Pintér Béla színész, rendező; Ráduly Mihály muzsikus; Szepesi Imre “Zöld” lemezlovas, közösségépítő, fényfestő; Wahorn András festő, grafikus, muzsikus; ef Zámbó István festő, grafikus, szobrász, zenész.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com