Hírek

Átadták a debreceni Apolló Mozi 3D-s vetítőtermét

cinema-1024x768Mozimajálissal, a Jurassic Park 3D premier előtti bemutatójával indultak el szerdán az idén száz éves debreceni Apolló Mozi háromdimenziós  vetítései; a patinás filmszínház 74 férőhelyes kistermét mintegy 12 millió forintból újították fel.

A fejlesztés során az új projektort és a hozzá kapcsolódó szervert szerezte be az üzemeltető Főnix Rendezvényszervező Kft. pályázati és önkormányzati forrásból. A beruházásnak köszönhetően a mozi vetítőgépe a lehető legnagyobb felbontást biztosító 4K képminőségre is képes.

A digitális átállás azért volt fontos, mert az új alkotások 35 mm-es és DVD-kópián már nem, vagy nagyon kis számban jelennek meg.

A költségek 80 százalékát az Emberi Erőforrások Minisztériuma, majd később az Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma által kiírt pályázatok forrásaiból fedezték – ismertette Kósa Lajos polgármester az első vetítés előtt a zsúfolásig telt moziteremben.

A debreceni önkormányzat további 20 millió forintos forrást biztosít arra, hogy a filmszínház 176 férőhelyes nagytermének vetítési technikáját is korszerűsíthessék. Az eredményes közbeszerzési pályázat után legkésőbb ősszel ott is megújulhat a vetítés- és hangtechnika.

Kósa Lajos felhívta a figyelmet arra, hogy az Apolló Moziban a 3D-s vetítések jegyárai 30 százalékkal alacsonyabbak, mint a város többi mozijában.

A politikus a város nagy értékének mondta az Apollót, Debrecen egyetlen artmoziját. Szavai szerint a városi filmes kultúra az egyetemi moziklubokkal, a vizuális kultúra-képzésekkel és az Apolló színes kínálatával elevenítheti fel régi hagyományait.

A szerdai első vetítésen az őshüllők világát a debreceni állatkertből a mozi előterébe költöztetett leguán, sarkantyús teknős és szarvcsőrű madár idézte meg egzotikus növények – sárkányfák, fikuszok, filodendronok – társaságában.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!