Hírek

Átadták a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál díjait

Jens Westphalen Wild Australia: Kangaroos

Jens Westphalen Wild Australia: KangaroosTíz fő kategóriában adtak át díjakat az első gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivált záró vasárnapi gálán – tájékoztatták hétfőn az MTI-t a szervezők.

A programsorozat mottója a Természetvédelem, környezetvédelem, biodiverzitás, élhető vidék volt, fő célja pedig a környezettudatosság erősítése. Az első alkalommal megszervezett fesztiválra a világ 42 országából 424 nevezés érkezett. A hét helyszínen zajló esemény zárónapján tíz kategóriában adtak át díjakat. A legjobb természetfilm a németországi Jens Westphalen Wild Australia: Kangaroos című filmje lett.

Természetvédelem, biodiverzitás témakörében első helyezett lett Ben Walliss (Ausztria) Killer Whales című filmje, amely a legjobb rendezésnek járó technikai díjat is kiérdemelte. Természeti értékeink kategóriában Lerner Balázs Budapest underground című filmje bizonyult a legjobbnak. Vidéki élet, fenntartható gazdálkodás kategóriában Karácsony Sándor Hungarikum a pusztában, környezetvédelem kategóriában Andreas Ewels (Németország) Abenteuer Lerchenberg című filmje, tudomány és természet kategóriában pedig Lerner János és Nógrádi Tímea A természetfilm magyar találmány című filmje aratott győzelmet.

Tóth Zsolt Marcell négy díjat kapott: az Egy csepp is számít című alkotása az etűdök, a Hogy lett látható a madárfotós című filmje pedig a kisjátékfilmek között győzött, míg A láthatatlan madárfotós című filmjéért a legjobb operatőri munkáért járó elismerést vehette át. A Gauder Áronnal közös filmjük, Az időgyűrű ura című alkotás pedig a legjobb 3D alkalmazásért járó technikai díjat kapta.

Vadászat, halászat, horgászat kategóriában Kiss Róbert Amazónia című alkotása kapta a legjobbnak járó elismerést. Az animációk között Julien Scze (Franciaország) The old Santiago and the Sea című filmje lett az első.

Moys Zoltán, A Kárpátok bércei című film alkotója nyerte a Kárpát-medencei Alkotói Díjat, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma 500 ezer forinttal támogatott.

Rockenbauer-emlékdíjban részesült Juhász Árpád, a hazai természettudományos ismeretterjesztés nagy alakja, a fesztivál zsűrijének elnöke. A Médiatanács különdíját Jurkovics Milán Izland mozgásban, Gál László Erdei álom és Laboda Tímea pedig Elrepülnek című munkájáért kapta.

Tamás Zsolt és Mátyás Attila A Nagy Fafilm című alkotása a legjobb zenének járó elismerést nyerte el, a legjobb animáció technikai díját Gauder Áron A kőbaltás ember című alkotása kapta, a legjobb 3D versenyfilm Magyar László Gerinctelen gengszterekje lett.

Székelyhidi Tamás fesztiváligazgató korábban elmondta: az előzsűri hetven művet választott ki, a válogatás mintegy hatvan százalékát magyar alkotások tették ki. A fesztivál négy napja alatt a közönség nemcsak a versenyben szereplő hetven alkotással, hanem mintegy kilencven filmmel találkozhatott.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com