Hírek

Átadták a Magyar Mozgókép Díjakat

Megvannak a Magyar Mozgókép Fesztivál győztesei: a díjakat 20 kategóriában, a veszprémi Petőfi Színházban tartott gálán adták át.

Idén június 9-12. között rendezték meg a Magyar Mozgókép Fesztivált, ahol a legfrissebb magyar filmeket láthatta a közönség. A Magyar Mozgókép Fesztivál a magyar film ünnepe a csodálatos Veszprém-Balaton régióban, különleges élmény a közönségnek és pezsgő találkozó a magyar filmeseknek. A legújabb magyar alkotások premierjével, izgalmas sztárokkal, felejthetetlen moziélménnyekkel várták az érdeklődőket az elmúlt négy napban Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban a mozikban és szabadtéri vetítéseken a hűs, balatoni estében. A Magyar Mozgókép Díjakat ezúttal adták át másodszor, a díjat Kelemen Zénó, Munkácsy-díjas szobrászművész tervezte.

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program által közösen szervezett Magyar Mozgókép Fesztivál június 9-12. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban zajlott. A Magyar Filmakadémia tagsága titkos szavazással döntött a díjak odaítéléséről. A legjobb nagyjátékfilm kategóriában Kis Hajni filmje, a Külön falka nyert. A legjobb rendező díját A feleségem története című alkotásért Enyedi Ildikónak ítélték.

A legjobb nagyjátékfilm: Külön falka

A legjobb elsőfilmesnek járó díjat Kis Hajni vihette haza a Külön falka megrendezéséért. A legjobb női főszereplő kategória nyertese Hámori Gabriella lett a Legjobb tudomásom szerint című drámában nyújtott alakításáért, A játszma Évájának megformálásért pedig alegjobb mellékszereplőnek járó elismerést is ő kapta. A legjobb férfi főszereplő kategória díját Kulka János (A játszma) kapta. Az operatőrök közül Rév Marcellnek ítélték a díjat A feleségem története fényképezéséért, a legjobb forgatókönyv díját pedig Szántó Fanni és Kis Hajni vihették haza a Külön falkáért.

A legjobb tévéfilmnek járó díjat Goda Krisztina vihette haza az Ida regénye című alkotásért. A legjobb egészestés dokumentumfilm kategóriában az Egy mindenkiért (rendező: Muhi András Pires) győzedelmeskedett. A legjobb rövid dokumentumfilmek közül a Jankovicsok (rendező: Szabó Szonja) bizonyult a legjobbnak. A legjobb kisjátékfilm kategória győztese az Elfelejtett nemzedék (Aracsi Norbert), a legjobb animációs film kategóriában pedig Glaser Kati Legendás család című filmje nyert. A legjobb tévésorozat kategóriában a Shakespeare/37 – Montague és Capulet (rendező: Magács László) lett a győztes.

A legtöbb díjat Enyedi Ildikó A feleségem története című alkotása kapta:

legjobb rendező, legjobb operatőr, legjobb vágó, legjobb jelmez, legjobb maszk kategóriákban. A közönség Tiszeker Dániel Nagykarácsony című filmjét találta a legjobbnak. A nyertesek listája kategóriákra bontva lent olvasható.

Magyar Mozgókép Fesztivál 2022 – Díjazottak

Legjobb játékfilm 

Külön falka (rendező: Kis Hajni, producer: Berkes Júlia, Zachar Balázs)

Legjobb tévéfilm

Ida regénye (rendező: Goda Krisztina, producer: Lajos Tamás)

Legjobb egészestés dokumentumfilm

Egy mindenkiért (rendező: Muhi András Pires, producer: Muhi András Pires, Horváth-Szabó Ágnes, Mesterházy Ernő)

Legjobb rövid dokumentumfilm

Jankovicsok (rendező: Szabó Szonja, producer: Csortos Szabó Sándor)

Legjobb kisjátékfilm

Elfelejtett nemzedék (Rendező: Aracsi Norbert, Producer:  Gundy Kristóf, Verebélyi Gábor)

Legjobb animációs film

Legendás család (rendező: Glaser Kati, producer: Mikulás Ferenc)

Legjobb elsőfilmes rendező

Kis Hajni (Külön falka)

Legjobb tévésorozat

Shakespeare/37 – Montague és Capulet (rendező: Magács László, producer: Csutak Tamás, Herner Dániel, Magács László)

Egyedi alkotói kategóriák:

Legjobb rendező

Enyedi Ildikó (A feleségem története)

Legjobb női főszereplő

Hámori Gabriella (Legjobb tudomásom szerint)

Legjobb férfi főszereplő

Kulka János (A játszma)

Legjobb operatőr

Rév Marcell (A feleségem története)

Legjobb forgatókönyvíró

Szántó Fanni–Kis Hajni (Külön falka)

Legjobb hangmérnök/hangmester

Balázs Gábor (A játszma)

Legjobb zeneszerző

Szirtes Edina „Mókus” (Korai menyegző)

Legjobb vágó

Szalai Károly H. S. E. (A feleségem története)

Legjobb díszlettervező

Valcz Gábor (El a kezekkel a papámtól!)

Legjobb jelmez

Flesch Andrea (A feleségem története)

Legjobb maszk

Kreuzer Barbara (A feleségem története)

Legjobb mellékszereplő

Hámori Gabriella (A játszma)

Közönségdíj

Nagykarácsony (rendező: Tiszeker Dániel, Producer: Lévai Balázs, Osváth Gábor)

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!