Hírek

Átalakul a Magyar Nemzeti Filmalap

Nemzeti Filmintézet néven folytatja tevékenységét a Magyar Nemzeti Filmalap. Az Andy Vajna halálával kezdődött átalakulás ezzel véget ér, egy korszak lezárul.

Törvényjavaslatot nyújtott be a héten a kormány a Nemzeti Filmintézet felállítása érdekében. A tervezetet Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos dolgozta ki. A kormánybiztost Andy Vajna halála után nevezték ki a megüresedett pozícióra, addig lényegében (az azóta távozott) Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap egykori vezérigazgatója látta el a feladatkört. A kormánybiztos elsődleges feladata az volt, hogy megszüntesse a párhuzamosságokat a hazai mozgóképgyártásban – ennek megvalósulásában lesz fontos lépés a Nemzeti Filmintézet.

Jelenleg ugyanis két fórum koordinálja a magyar filmgyártást: a Magyar Nemzeti Filmalap mellett a Televíziós Film Mecenatúra is finanszírozott filmeket elsősorban történelmi témában. A január 1-vel felálló Nemzeti Filmintézet a Mecenatúra jogutódja lesz, valamint a Televíziós Filmkollégiumé is.

„A párhuzamosságok kiküszöbölésével a Nemzeti Filmintézet azonos költségvetési forrásból hatékonyabb produkciós lehetőséget biztosít a magyar filmelőállítóknak”

– írja a Magyar Nemzeti Filmalap közleménye.

A Nemzeti Filmintézet legfontosabb célja az, hogy még több sikeres magyar film készüljön. A közlemény részletesen ki is fejti, ezt hogyan tervezik elérni: az elkészült tartalmakat a lehető legszélesebb közönséghez juttatják el egységes terjesztési elvek alapján; a fiatal generációk több platformon is elérjék a tartalmakat; kiszámítható, folyamatos munkalehetőséget biztosítsanak a filmipar szereplőinek; valamint egységes szakmai kontrollt biztosítsanak mind a tartalom, mind a forgalmazás terén.

„Elismerve a hazai mozgóképipar és filmkultúra megújítása során eddig elért eredményeket, tovább kívánjuk fejleszteni a magyar kultúrát és mozgóképipart. A Nemzeti Filmintézet létrehozásával az a célunk, hogy a mozis és televíziós forgalmazásra szánt alkotások támogatási rendszerének egységesítése, a támogatások ésszerűbb és átlátható felhasználása révén még több sikeres, minőségi magyar alkotás készülhessen” – nyilatkozta a módosítás kapcsán Káel Csaba.

A Nemzeti Filmintézet a támogatói feladatai mellett a Magyar Nemzeti Filmalapban kialakított rendszert folytatva felelős lesz a közgyűjteményként működő Filmarchívum, a teljes körű utómunka-szolgáltatás nyújtó Filmlabor, a hazai és külföldi produkciókat kiszolgáló Mafilm működtetésért, fejlesztésért, a magyar alkotások nemzetközi értékesítéséért, a filmes szakemberképzésért, továbbá a mozgóképkultúra oktatásért. A tervek közt szerepel továbbá a Mafilm fóti stúdiótelepének bővítése összesen 4000 négyzetméterrel.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com