Hírek

Augusztusban rendezik a filmfesztivált Karlovy Vary-ban

A szokásosnál idén jó másfél hónappal később, augusztus 20-28. között rendezik meg a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivált – erősítette meg a rendezőbizottság Prágában.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A most bejelentett új időpontot már korábban jelezték, de azzal, hogy a végleges döntés a koronavírus-járvány alakulásának függvénye. „A fesztivál megtartható, mert a járvány enyhül és enyhülnek a kulturális rendezvények korlátozásai is” – jelentette ki Jirí Bartoska fesztiváligazgató.

Az 55. filmszemle programját szintén a megszokottnál később, csak június 29-én hozzák nyilvánosságra – mondta Karel Och, a fesztivál művészeti igazgatója. Hozzátette, hogy a szemlére a tavalyi év elején elkészült filmeket is meghívnak, mert a korlátozások miatt jelentős részük még nem került nézők elé, vagy csak szűk körben volt megtekinthető. Hasonló okok miatt csak a következő hetekben áll össze a vendégek listája is.

A koronavírus-járvány miatt a fesztivált tavaly nem tudták megtartani, helyette az egész országban négy napon át vetítették a szemlére kiválasztott alkotásokat. Az őszre tervezett minifesztivál pedig meghiúsult. A fesztivál rendezőbizottsága most azon meggyőződésének adott hangot, hogy augusztus végén várhatóan már jobb lesz a járványhelyzet, és a fesztivált úgy tudják megrendezni, hogy az „a lehető legjobban fog hasonlítani a szemle megszokott arculatához”.

Karlovy Vary 2018: Szegény ember Cannes-ja

A Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál a cseh kultúra egyik nagykövete a világban, hasonlóan a Cseh Filharmóniához vagy a Prágai Tavaszhoz, ezért az idén is számolhat az állam támogatásával – közölte Lubomír Zaorálek kulturális miniszter. Megjegyezte: ismét 30 millió koronát (420 millió forint) szánnak a fesztiválra.

A filmszemle költségvetése az utóbbi években mintegy 130 millió korona körül mozog, az idén is hasonló összeggel számolnak a rendezők. Az összeg nagyobbik részét a támogatók adják. A régió és a város 8-8 millió koronával szokott hozzájárulni a költségekhez. A régió már megerősítette, hogy ezt az összeget az idén is megadják.