Hírek

KAFF 2017: Ausztrália lesz a díszvendég

Ausztrália lesz a 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) díszvendége, így a magyar és az európai versenyprogram mellett 38 ausztrál animációt is műsorra tűznek.

Ausztrália animációs filmművészete a magyarhoz hasonlóan több mint százéves múltra tekint vissza, animátorai a világ legkiválóbbjai közé tartoznak. A június 21. és 25. között zajló KAFF az ausztrál animáció legjavát is felvonultatja négy blokkban.

A 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál zsűrijének ausztrál tagja Dennis Tupicoff animációsfilm-rendezővel már 2009-ben is találkozhatott a kecskeméti közönség. A 13. KAFF-on bemutatják legfrissebb, az idei Annecy-i Filmfesztivál rövidfilmes versenyprogramjába is meghívott Fénykép, rólam című animációs dokumentumfilmjét, de láthatóak lesznek Haláltánc, A sötétségbe, Az anyja hangja, A darra kutyák és a Láncfűrész című munkái is.

Susan Earl: Noelene Giblet’s Big Snatch

Az ausztrál programban helyet kapott a kilencvenes évek hét legjobb ausztrál női animációja is. Wendy Chandler, Jill Carter Hansen, Sarah Watt, Lucinda Clutterbuck, Susan Earl, Antoinette Starkiewicz és Lee Whitmore számos fesztiválon elismert, érzékeny és humoros művei fontos női témákról éppúgy mesélnek, mint spirituális Odüsszeiáról, a kipusztult erszényes farkasról, a szexuális forradalom valódi okáról vagy a zsémbes öreg nénit elraboló űrlényekről.

A KAFF a legfrissebb ausztrál animációs rövidfilmek legjavát, 18 rövid animációt is bemutat a nagy múltú Melbourne-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál (MIAF) igazgatója, Malcolm Turner válogatásában.

The Lost Thing

Ausztrália első animációs rövidfilmes Oscar-díját Bruce Petty Leisure című filmje szerezte meg 1976-ban, mely a szabadidő kultúrtörténetét mutatja be. 2003-ban Adam Elliot sötét humorú gyurmaanimációja, a Harvie Krumpetnyerte el az arany szobrocskát, mely egy Tourette-szindrómás lengyel emigráns életéről szól. 2011-ben nyert ismét Oscart ausztrál animációs rövidfilm: Shaun Tan és Andrew Ruhemann 15 perces 3D animációja, az elgépiesedett világban felbukkanó furcsa lényről szóló The Lost Thing. További kiemelendő alkotás a 2004-es Birthday Boy, melyet a dél-koreai születésű Sejong Park ausztrál tanulóévei alatt készített. Annecy-ban a Legjobb elsőfilmnek járó díjjal és BAFTA-díjjal jutalmaztak, és bekerült az Oscar-jelöltek közé is a koreai háború idején játszódó történet, melyben egy szülinapos kisfiú csomagot kap. Különleges darab Anthony Lucas The Mysterious Geographic Explorations of Jasper Morello címmel készült 26 perces viktoriánus steampunk sci-fije. Az indonéz árnyékanimációs technikát indusztriális látványvilággal és némi korhű romantikával ötvöző horrormese 2005-ben Annecy-ban nagydíjat nyert és Oscar-díjra is jelölték.

Az ausztrál Oscar-díjasok és -jelöltek filmjei mellett pedig a fesztivál külön programpontként levetíti Alexander Stitt Grendel Grendel Grendel című egészestés rajzfilmjét is.

Grendel Grendel Grendel
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com