Hírek

Ausztria nevezettjével már a második filmet zárják ki az Oscarról

Egy európai filmet is kizártak az idei Oscar-versenyből: Ausztria jelöltje, a Joy nem lesz ott az Oscar-gálán. A döntés nem sokkal a nigériai jelölt nagy vitát kiváltó kizárása után érkezik, ugyanazzal indokolva.

„Túl sok benne az angol nyelvű szöveg” – döntött az Oscar-díjakat átadó Amerikai Filmakadémia Ausztria idei jelöltjéről, a Joy című filmről. Sudabeh Mortezai rendezése egy Bécsbe érkező bevándorlóról, a címszereplő, Nigériából érkező Joyról szól. A film (témája és főszereplője miatt érthető módon) vegyesen használja párbeszédeiben a németet, az angolt és az angol egy pidgin keverékét. De az angol mennyisége már sok volt az Akadémiának: a döntést arra alapozták, hogy a filmnek csupán 33%-a nem-angol nyelvű – írja a Variety.

A döntés azért is keltett hullámokat a világ filmes sajtójában, mert az Akadémia nemrég ugyanezzel az indokkal zárta ki (véletlenül épp) Nigéria nevezettjét, a Lionheart („Oroszlánszív”) című alkotást. A Lionheart, Genevieve Nnaji komédiája valóban dominánsan angol nyelven játszódik, de – érvelnek a döntés miatt felháborodott véleményformálók – Nigériának a gyarmatosítás következményeként az angol az egyik hivatalos nyelve, szóval ugyan milyen nyelven kellene egy össz-nigériai filmnek beszélnie ahhoz, hogy egyáltalán jelölhető lehessen?

Nnaji, a rendező ezt twittelte: az angol „hidat jelent az országban beszélt több mint 500 nyelv között (…) nem mi választottuk meg, hogy ki gyarmatosítson bennünket.

A „Legjobb idegennyelvű film” (Best Foreign Language Film) díját egyébként most először fogják új nevén átadni: „Legjobb nemzetközi nagyjátékfilmként” (Best International Feature Film).

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya