Hírek

Ausztria nevezettjével már a második filmet zárják ki az Oscarról

Egy európai filmet is kizártak az idei Oscar-versenyből: Ausztria jelöltje, a Joy nem lesz ott az Oscar-gálán. A döntés nem sokkal a nigériai jelölt nagy vitát kiváltó kizárása után érkezik, ugyanazzal indokolva.

„Túl sok benne az angol nyelvű szöveg” – döntött az Oscar-díjakat átadó Amerikai Filmakadémia Ausztria idei jelöltjéről, a Joy című filmről. Sudabeh Mortezai rendezése egy Bécsbe érkező bevándorlóról, a címszereplő, Nigériából érkező Joyról szól. A film (témája és főszereplője miatt érthető módon) vegyesen használja párbeszédeiben a németet, az angolt és az angol egy pidgin keverékét. De az angol mennyisége már sok volt az Akadémiának: a döntést arra alapozták, hogy a filmnek csupán 33%-a nem-angol nyelvű – írja a Variety.

A döntés azért is keltett hullámokat a világ filmes sajtójában, mert az Akadémia nemrég ugyanezzel az indokkal zárta ki (véletlenül épp) Nigéria nevezettjét, a Lionheart („Oroszlánszív”) című alkotást. A Lionheart, Genevieve Nnaji komédiája valóban dominánsan angol nyelven játszódik, de – érvelnek a döntés miatt felháborodott véleményformálók – Nigériának a gyarmatosítás következményeként az angol az egyik hivatalos nyelve, szóval ugyan milyen nyelven kellene egy össz-nigériai filmnek beszélnie ahhoz, hogy egyáltalán jelölhető lehessen?

Nnaji, a rendező ezt twittelte: az angol „hidat jelent az országban beszélt több mint 500 nyelv között (…) nem mi választottuk meg, hogy ki gyarmatosítson bennünket.

A „Legjobb idegennyelvű film” (Best Foreign Language Film) díját egyébként most először fogják új nevén átadni: „Legjobb nemzetközi nagyjátékfilmként” (Best International Feature Film).

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com