Hírek

Avatar, Simpsons és Deadpool: a Disney-é lettek mind

A Disney a mai nappal bekebelezte a 21st Century Fox darabjait – és éjfélkor a Disney weboldalán feltűnt az Avatar, a Simpsons és Deadpool.

Szerda éjjel a Walt Disney Company lezárta a 21st Century Fox darabjainak megvásárlását – a jelenkor valószínűleg legnagyobb szórakoztatóipari egybeolvadását. A Fox film- és tévéstúdió, az FX Networks, a National Geographic, az indiai óriás Star India és a Fox 30 százalékos részesedése a Huluban mind a Disney-hez került. Az ár: 71,3 milliárd dollár.

Amint az üzlet hivatalosan is lezárult, a Disney főoldala rögtön frissült. Ez az oldal képe keleti parti idő szerint éjfél után pár perccel, ahogy a The Hollywood Reporter lementette:

Mint látható, a Disney weboldalán feltűnt az Avatar univerzum, A Simpsons család, a Deadpool franchise és néhány ex-Fox sportműsor képe is.

A Walt Disney Company így a világ legnagyobb szórakoztatóipari portfólióját tudhatja magáénak, hiszen a Fox önmagukban is hatalmas márkanevei (Avatar!!) hozzáadódnak a világ legismertebb animációs címeihez, valamint a Marvel és a Star Wars (és számos egyéb brand) erejéhez.

A Disney így a becslések szerint

a világon szórakoztatóipari tartalomra elköltött összes pénz 11%-át adja majd,

illetve az Egyesült Államokban elköltött ilyen összegek 23%-át.

A Disney azt reméli, hogy a Fox-akvizíció nyomán évente csaknem húszmilliárd dollárnyi extra bevételhez jut majd (2017-ben saját évi bevétele 55 milliárd volt), és így az üzlet hamar megtérülhet. Viszont arra is számítani lehet, hogy az ez évben elinduló Disney streaming szolgáltatás – a Netflix legnagyobb leendő ellenfele – alaposan leapasztja majd a bevételeket.

Teendők még bőven vannak: a Disney kétmilliárd dolláros megtakarítást ígért a Fox darabjainak átvételéért, ami iparági szakértők szerint 4-10 ezer fő leépítését jelenti, és a világ néhány országában (monopóliumellenes törvények miatt) el kell még adnia néhány tévéhálózatát vagy részesedését (Európában például meg kell válnia a Lifetime és History hálózatokban meglévő részesedésétől) – írja a The Hollywood Reporter.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya