Hírek

Avatar, Simpsons és Deadpool: a Disney-é lettek mind

A Disney a mai nappal bekebelezte a 21st Century Fox darabjait – és éjfélkor a Disney weboldalán feltűnt az Avatar, a Simpsons és Deadpool.

Szerda éjjel a Walt Disney Company lezárta a 21st Century Fox darabjainak megvásárlását – a jelenkor valószínűleg legnagyobb szórakoztatóipari egybeolvadását. A Fox film- és tévéstúdió, az FX Networks, a National Geographic, az indiai óriás Star India és a Fox 30 százalékos részesedése a Huluban mind a Disney-hez került. Az ár: 71,3 milliárd dollár.

Amint az üzlet hivatalosan is lezárult, a Disney főoldala rögtön frissült. Ez az oldal képe keleti parti idő szerint éjfél után pár perccel, ahogy a The Hollywood Reporter lementette:

Mint látható, a Disney weboldalán feltűnt az Avatar univerzum, A Simpsons család, a Deadpool franchise és néhány ex-Fox sportműsor képe is.

A Walt Disney Company így a világ legnagyobb szórakoztatóipari portfólióját tudhatja magáénak, hiszen a Fox önmagukban is hatalmas márkanevei (Avatar!!) hozzáadódnak a világ legismertebb animációs címeihez, valamint a Marvel és a Star Wars (és számos egyéb brand) erejéhez.

A Disney így a becslések szerint

a világon szórakoztatóipari tartalomra elköltött összes pénz 11%-át adja majd,

illetve az Egyesült Államokban elköltött ilyen összegek 23%-át.

A Disney azt reméli, hogy a Fox-akvizíció nyomán évente csaknem húszmilliárd dollárnyi extra bevételhez jut majd (2017-ben saját évi bevétele 55 milliárd volt), és így az üzlet hamar megtérülhet. Viszont arra is számítani lehet, hogy az ez évben elinduló Disney streaming szolgáltatás – a Netflix legnagyobb leendő ellenfele – alaposan leapasztja majd a bevételeket.

Teendők még bőven vannak: a Disney kétmilliárd dolláros megtakarítást ígért a Fox darabjainak átvételéért, ami iparági szakértők szerint 4-10 ezer fő leépítését jelenti, és a világ néhány országában (monopóliumellenes törvények miatt) el kell még adnia néhány tévéhálózatát vagy részesedését (Európában például meg kell válnia a Lifetime és History hálózatokban meglévő részesedésétől) – írja a The Hollywood Reporter.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.