Hírek

Avatar: töretlen emelkedés a jegypénztáraknál

Hétről hétre ugyanazt írhatjuk: az Avatar második része rendületlenül gázolja le a versenytársakat; globálisan már átlépte az 1,7 milliárd dolláros bevételt.

James Cameron filmje, az Avatar: A víz útja továbbra is tarol a jegypénztáraknál: mostanra átlépte az 500 milliós hazai és az 1,7 milliárd dolláros nemzetközi bevételt – írja a Variety.

A filmet mindössze négy hete vetítik a mozikban (és Kínában még kevesebb ideje), így továbbra is lendületes emelkedésre számíthatuk. A víz útja jelenleg a mozitörténelem hetedik legjövedelmezőbb filmje (legutóbb a Jurassic Worldöt előzte meg) és úton van a hatodik hely felé (amihez pedig nemsokára a Pókember: Nincs hazautat kell magam mögé utasítania).

Sose kételkedj Cameronban! Az Avatar: A víz útja a rendező egy újabb mesterműve lett; egy érezhetően személyesebb alkotása, amely történetében családközpontú és emiatt sokkal inkább karakter-vezérelt, mint az első rész, és olyan csodákat tartogat, amikre csak Cameron képes” – írtuk kritikánkban, amikor a leendő bevétel még erősen kétséges volt.

A film a múlt hét óta megverte a Top Gun: Mavericket is, mint a legjövedelmezőbb 2022-ben bemutatott alkotás, és immár második helyezett a járvány korszakában bemutatott filmek között (az első, 1,91 milliárd dollár nemzetközi bevétellel, egyelőre a fenti Pókember film, de bizonyára nem tartja már sokáig a rekordot).

Az elmúlt héten már érezhető volt az is, hogy egyre többen merik megjósolni a mozitörténelmi első helyezést a film számára. Ehhez elődjét, a 2009-es Avatart kellene legyőznie: Cameron akkori filmje globálisan 2,9 milliárd dollárt szerzett. A további ellenfelek a kétmilliárd dollár feletti listán: Bosszúállók: Végjáték (2,79 milliárd dollár); Titanic (2,2 milliárd); Star Wars: Az ébredő erő (2,069 milliárd dollár); Bosszúállók: Végtelen háború (2,04 milliárd).

Ami azt is jelenti, hogy ha az Avatar: A víz útja eléri legalább a globális 2,05 milliárd dollárt – amit csaknem biztosra vehetünk (és a „csaknem” is csak kötelező újságírói óvatosság) –, akkor a filmtörténet öt legjövedelmezőbb alkotása közül három James Cameron rendezése lesz. És csak ezután érkezik majd az Avatar harmadik, negyedik és ötödik része.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com