Hírek

Az 1945 nyitja a 15. Varsói Zsidó Filmfesztivált

Az 1945-nek ez már a második lengyelországi fesztiválszereplése lesz.

Török Ferenc 1945 című filmjével nyílik meg pénteken este a zsidó kultúra és hagyomány népszerűsítését célzó hétnapos nemzetközi filmszemle, a 15. Varsói Zsidó Filmfesztivál. Az egyebek mellett a Berlinalén, a San Franciscó-i Zsidó Filmfesztiválon, a Jeruzsálemi Filmfesztiválon kitüntetett filmet a nyitógálán, a lengyelországi magyar évad keretében vetítik a varsói Lengyel Zsidóság Történeti Múzeumában (POLIN).

Az 1945-öt augusztusban a nyugat-lengyelországi Wroclawban rendezett Új horizontok című nemzetközi filmmustrán is bemutatták a rendező jelenlétében.

Az idei varsói zsidó filmfesztivál vetítéseire a nagyszabású varsói zsidóságtörténeti komplexumban (POLIN) és a fővárosi Zsidó Kulturális Központban (JCC) kerül sor.

A fesztivál fődíjáért, Dávid Kamerájáért nyolc játékfilm és tíz dokumentumfilm száll versenybe.

A versenyprogramban mutatják be többek között Sámuel Maóz izraeli filmrendező Foxtrot című játékfilmjét is, mely az izraeli filmakadémia több díját, valamint a velencei filmfesztivál Ezüst Oroszlánját nyerte el.

A varsói Magyar Kulturális Intézet – az ünnepi nyitóest társszervezője – az MTI-hez eljuttatott közleményben felidézte: a varsói filmszemle programjában a korábbi években is szerepeltek magyar alkotások, többek között 2008-ban Nemes Jeles László Türelem című első kisfilmje nyerte meg a fődíjat a rövidfilm kategóriában. A zsidó témájú filmfesztiválnak is otthont adó POLIN mozitermében tartották meg tavaly januárban az Oscar-díjas Saul fia lengyelországi bemutatóját is.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com