Hírek

Az ’56-os forradalomról szóló magyar filmeket vetítenek a kijevi mozikban

molodistAz 1956-os magyarországi forradalomról szóló filmeket mutatnak be október 22. és 30. között az ukrán fővárosban a 46. Molodist Nemzetközi Filmfesztivál keretében – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet csütörtökön Kijevben a fesztivál szervezői és védnökei tartottak.

Keskeny Ernő, Magyarország ukrajnai nagykövete a sajtóértekezleten elöljáróban kiemelte, hogy hatvan évvel ezelőtt a diktatúrával szemben felkelt magyar nép, a „pesti srácok” megmutatták a világnak, mire képes egy nemzet, ha a szabadságáért kell küzdenie.

A spontán felkelésben a magyarok egy félelem és szorongás nélküli világért küzdöttek, egy kíméletlen zsarnokság ellen. Az akkori nemzetközi körülmények nem tették lehetővé, hogy sikeres szabadságharcot vívjanak, az azonban kétségtelen, hogy „a pesti srácok küzdelme végzetes sebet ütött a kommunizmus testén” – hangoztatta a nagykövet.

Hangsúlyozta, hogy a Magyar rapszódia címmel a fesztivál keretében bemutatandó filmblokkal nemcsak az ’56-os forradalom előtt tisztelegnek, hanem azon filmkészítők előtt is, akik kockázatot vállaltak az események hű bemutatásával.

Keskeny Ernő elmondta, hogy a kijevi fesztiválra igyekeztek az elmúlt hatvan év mindegyik évtizedből egy-egy filmet kiválasztani. Eszerint bemutatják a kijevi mozikban Fábri Zoltán Hannibál tanár úr (1956), Kósa Ferenc Tízezer nap (1967), Jancsó Miklós Magyar rapszódia (1979), Szabó István Hanussen (1988), Bacsó Péter Sztálin menyasszonya (1991), Mészáros Márta A temetetlen halott (2004) és Esztergályos Károly Férfiakt című 2006-os filmjét.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Címlapon

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..