Hírek

Az abortuszért harcol Elisabeth Moss és Susan Sarandon – Jön a Call Jane

Egy titkos abortuszmozgalom vezetőjét és friss tagját alakítja Susan Sarandon és Elisabeth Moss a Call Jane című drámában. A film igaz történetet dolgoz fel – írja a Variety.

Az 1960-as években alakult ki, később pedig befolyásos nőjogi szervezetté nőtte ki magát a Jane Collective, rövidebben a Jane. A Heather Booth alapította mozgalom Chicagóból indult 1965-ben, amikor a nő először segített biztonságos abortuszhoz egy nem kívánt terhességgel hozzá fordulót. A hír futótűzként terjedt, hiszen ekkor szinte az egész USA területén illegális volt az abortusz. A mozgalom hamar kinőtte magát: már nemcsak titokban és félve végeztek beavatkozásokat, hanem nyíltan tiltakoztak a nők jogaiért és még hirdették is magukat, ahol csak lehetett.

Innen jön a Call Jane filmcím, mely a mozgalmat mutatja be, de fiktív karakterek szemszögéből. Susan Sarandon a vezetőt alakítja majd, míg Elisabeth Moss a film főszereplőjeként egy friss tagot formál meg. Joy egy átlagos középosztálybeli nő, aki teherbe esik, de nem szeretné megszülni a gyereket.

A produkció mögött áll Sian Heder, a Tallulah író-rendezőnője, továbbá Robbie Brenner, akit a Mielőtt meghaltamért Oscar-díjra jelöltek.

Mind Brenner, mind Moss elmondták, milyen fontosnak tartják nemcsak a film történetét és mondanivalóját, de az időzítést is, hiszen az abortusz kérdése mind a mai napig nyitott, nem csak az USA-ban. Moss karrierjébe pedig különösen szépen illeszkedik majd ez a film. A színésznő talán mára leghíresebb szerepe, June Osborne a Szolgálólány meséjéből bár egy fiktív utópiába ültetve, de hasonló elemekkel jelenik meg. Erős női karakter, aki saját kezébe akarja venni a sorsát.

A Call Jane egyelőre csak ez előmunkálatoknál jár, így sokkal többet nem tudni a drámáról. A Protagonist kezeli a film nemzetközi jogait, míg az Endeavor Contenté és az ICM Partnersé Észak-Amerika.

Avatar

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya