Hírek

Az abortuszért harcol Elisabeth Moss és Susan Sarandon – Jön a Call Jane

Egy titkos abortuszmozgalom vezetőjét és friss tagját alakítja Susan Sarandon és Elisabeth Moss a Call Jane című drámában. A film igaz történetet dolgoz fel – írja a Variety.

Az 1960-as években alakult ki, később pedig befolyásos nőjogi szervezetté nőtte ki magát a Jane Collective, rövidebben a Jane. A Heather Booth alapította mozgalom Chicagóból indult 1965-ben, amikor a nő először segített biztonságos abortuszhoz egy nem kívánt terhességgel hozzá fordulót. A hír futótűzként terjedt, hiszen ekkor szinte az egész USA területén illegális volt az abortusz. A mozgalom hamar kinőtte magát: már nemcsak titokban és félve végeztek beavatkozásokat, hanem nyíltan tiltakoztak a nők jogaiért és még hirdették is magukat, ahol csak lehetett.

Innen jön a Call Jane filmcím, mely a mozgalmat mutatja be, de fiktív karakterek szemszögéből. Susan Sarandon a vezetőt alakítja majd, míg Elisabeth Moss a film főszereplőjeként egy friss tagot formál meg. Joy egy átlagos középosztálybeli nő, aki teherbe esik, de nem szeretné megszülni a gyereket.

A produkció mögött áll Sian Heder, a Tallulah író-rendezőnője, továbbá Robbie Brenner, akit a Mielőtt meghaltamért Oscar-díjra jelöltek.

Mind Brenner, mind Moss elmondták, milyen fontosnak tartják nemcsak a film történetét és mondanivalóját, de az időzítést is, hiszen az abortusz kérdése mind a mai napig nyitott, nem csak az USA-ban. Moss karrierjébe pedig különösen szépen illeszkedik majd ez a film. A színésznő talán mára leghíresebb szerepe, June Osborne a Szolgálólány meséjéből bár egy fiktív utópiába ültetve, de hasonló elemekkel jelenik meg. Erős női karakter, aki saját kezébe akarja venni a sorsát.

A Call Jane egyelőre csak ez előmunkálatoknál jár, így sokkal többet nem tudni a drámáról. A Protagonist kezeli a film nemzetközi jogait, míg az Endeavor Contenté és az ICM Partnersé Észak-Amerika.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com