Hírek

Az Alkonyzóna atyjáról forgat filmet Richard Kelly

Az Alkonyzóna sok tekintetben a modern, filmes science-fiction megalapozója volt. Az antológiaszerű sorozat az embert és az ember a világban betöltött helyét vizsgálta, mindezt a fantasy, a sci-fi, olykor a horror eszközeivel. Richard Kelly most az Alkonyzónát megteremtő embert kívánja megvizsgálni egy Rod Serlingről szóló életrajzi filmben.

Az Alkonyzóna (The Twilight Zone) az amerikai popkultúra kitörölhetetlen része, úgy mondják, ez honosította meg igazán az Egyesült Államokban a science fictiont. Rod Serling sorozata öt éven át volt műsoron eredetileg, 156 részt élt meg. Különleges sorozat volt, amelynek részeiben a fantasy, a sci-fi és a horror keveredett, különálló epizódokból állt, amelyeket az alkotói szemlélet kötött össze. A történetek középpontjában az ember, az emberi lét állt.

Többször is megpróbálták feltámasztani azóta a sorozatot, több-kevesebb sikerrel – legutóbb Jordan Peele volt a bátor próbálkozó. Most Richard Kelly fog belépni abba a bizonyos ismeretlen dimenzióba, ő azonban nem az embert keresi benne – illetve pontosabban csak egy kifejezett embert, magát az alkotót.

Richard Kellyt a legtöbben valószínűleg a Donnie Darko rendezőjeként ismerik. Nem csoda, nincs is túl nagy filmográfiája, sőt A doboz óta nem is rendezett semmit. Érdekesség azonban, hogy a 2009-es filmje egy olyan elbeszélésen alapult, amit az Alkonyzóna nyolcvanas évekbeli feltámasztása során is megfilmesítettek. A Donnie Darko maga is kokettál az időutazással és mára igazi kultfilmmé nőtte ki magát – még ha a maga idejében meg is bukott.

Richard Kelly

Rod Serling 1924-ben született Syracuse-ban, egy zsidó családban. Az iskolában az osztály bohócának tartották, de már a gimnáziumban suliújságot vezetett. A II. világháborúban ejtőernyősként harcolt – habár hiába várta, hogy megütközzön Hitler seregeivel, mert a Fülöp-szigetekre vezényelték. A halál mindennapos tapasztalás lett számára, Bíbor Szívvel és Bronz Csillaggal kitüntetve szerelték le.

Serlinget nőcsábásznak és igazi fenegyereknek ismerték, aki bármi veszélyeset ki mert próbálni – de a háborúban átéltek élete végéig vele maradtak.

Az ohiói Antioch College-ba járt egyetemre, írni kezdett és rádiós műsort is vezetett a campuson. A rádió után a televíziózáshoz fordult, több forgatókönyvvel is házalt, de túl sok megkötéssel találkozott. Eldöntötte, hogy inkább megcsinálja a saját műsorát: így született meg az Alkonyzóna.

A Collider szerint a Rod Serlingről szóló film munkálatai már jövőre elkezdődhetnek. Az biztos, hogy Richard Kelly nagyon érdekes alapanyaggal dolgozhat, ez lehet az esélye a nagy visszatérésre. A projekt még csak most kezd körvonalazódni, de máris ígéretes. Kelly a rendezés mellett a forgatókönyv megírását is magára vállalta, a film a Mandalay Pictures szárnyai alatt készül.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com