Hírek

Az alkotó nyerte a vizuális effektek amerikai társaságának fődíját

Az alkotó öt győzelmet szerzett a mozifilmek között, a The Last of Us négyet a tévés produkciók között.

Gareth Edwards Az alkotó című sci-fije az élen végzett a 22. Visual Effects Society Awardson a játékfilmek versenyében, és öt győzelmet szerzett, köztük egyet a vezető kategóriában, a fotórealisztikus játékfilmben készült kiemelkedő VFX-ért − írja a Variety.

A szerda este a Beverly Hiltonban megtartott díjátadón Edwards filmje a mesterséges környezet, a modellezés, a kompozit és fényelés, valamint az effektszimulációk kategóriájában is győzött.

Az alkotó valóban szemkápráztató és vizuálisan kreatív mű, még ha más téren nyilvánvaló hiányosságai el is rontják. „A látvány, még ha nem is valami eredeti, de valóban lenyűgöző, kétségkívül a film fő ereje: még ha a kilencvenes évek cyberpunk esztétikáját képviseli is, akkor is magába szippantóan nagyszabású, élethű (…) sokat markol, de keveset fog nagy témáival, mert semmiféle (eredeti vagy örökölt) gondolatot nem képes hozzájuk fűzni” − írtuk róla.

A játékfilmek versenyében A galaxis őrzői vol. 3. című film két díjat gyűjtött be: egyet a digitális karakterért és egyet a virtuális operatőri munkáért.

Az Oppenheimer a gyakorlati effektekért járó trófeát, a Nyad pedig a támogató VFX-ért járó díjat vihette haza. A Sony Pókember: A Pókverzumon át című filmje volt a nagy nyertes az animációs filmek között, négy díjat gyűjtött be.

A VES mindazonáltan nem mindig jósolja meg a vizuális effektek Oscar-díját. Az elmúlt tízből csak négy évben sikerült a VES győztesének a vizuális effektek Oscar-díját is elnyernie. A múlt hétvégén pedig a Poor Things (amely nem kapott sem Oscar-, sem VES-jelölést) nyert a BAFTA díjátadón a VFX kategóriában.

A televízió műsorok közül a The Last of Us lett a nagy nyertes: négy díjat gyűjtött be.

Nancy Ward, a VES ügyvezető igazgatója nyitóbeszédében kiemelte, hogy a filmek reklámja a VFX-művészek hozzájárulását gyakran egyáltalán nem ismerik el. Megjegyezte: egy olyan időszakban, amikor egyesek lebecsülik a vizuális effektek kulcsfontosságú szerepét, a VES büszkén tiszteleg ezeknek a technológiai látnokoknak és kreatív kockázatvállalóknak.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com