Hírek

Az Amazon forgathatja le a gigantikus Gyűrűk Ura-előzménysorozatot

A Gyűrűk Ura (2001-2003)

Többévados sorozatot tervez A Gyűrűk Urához kapcsolódóan az internetes óriáscég, az Amazon.

Korábban azt hihettük, hogy magát A Gyűrűk Urát adaptálják sorozattá, de mostanra kiderült, nem egészen ez lesz a helyzet. Az új sorozat A Gyűrű Szövetsége előtt fog játszódni, azaz új történeteket dolgoz fel – írja az ArsTechnika.

A Tolkien-hagyaték és a HarperCollins szóvivője azt mondta, hogy a sorozat „soha nem látott, fel nem fedezett történeteket mutat majd be, amelyek J.R.R. Tolkien írásain alapulnak”. Hogy ez pontosan mit jelent, még nem világos: vajon ki nem adott Tolkien-művek karaktereit és eseményeit látjuk majd viszont? Ez aligha lehetséges, hiszen az író fia, Christopher Tolkien évek óta szisztematikusan rendezi sajtó alá és adja ki apja hagyatékát. Vajon most valósul meg az áhított Szilmarilok-adaptáció? Ha így lenne, azt bizonyára nem titkolnák ennyire.

Az is elképzelhető, hogy a sorozat saját karakterekkel és történetekkel dolgozik, amelyek csak A Gyűrűk Ura világában játszódnak. Ezt teszi például a friss videojáték, a Middle-earth: Shadow of War is, amely Mordorba kalauzol. A játék egyébként finoman szólva is belenyúl az eredeti forrásokba, például Banyapók szexi nőként jelenik meg benne, nem pedig szörnyű pókként.

Stratégiai fontosságú ügy

A sorozat premierdátumát még nem hozták nyilvánosságra, de az Amazon azt már elárulta, hogy az Amazon Prime előfizetőinek lesz elérhető a tartalom. Ez a cég hosszú távú stratégiáiról is árulkodhat: korábban az Amazon elégedetlen volt a saját tartalmainak sikereivel (főleg a Trónok harcával összevetve), ezért azt tűzték ki célul, hogy olyan nagy attrakciókat készítenek, amelyek „változást hozhatnak a világban”. Ironikus, hogy a stratégiát bejelentő Roy Price azóta szexuális zaklatási vádak miatt távozott a vállalattól, de ettől még igaz lehet, hogy az Amazon szeretne kitörni az indie- és művészfilmes szcénából. Ehhez pedig elég nagy durranás lehet bármi, ami A Gyűrűk Urához köthető.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com