Hírek

Az Amazon szerint Woody Allen #MeToo-ról alkotott véleményével szabotálta az együttműködésüket

A legendás rendező Woody Allen négy filmről kötött megállapodást a streaming szolgáltatóval, melyet most a szerződés felmondásának vádjával perel.

68 millió dollárra pereli az Amazont Woody Allen. A streaming szolgáltató közleményében azt állítja, hogy a rendező #MeToo-val kapcsolatban tett nyilatkozatával ellehetetlenítette, hogy bemutassák az A Rainy Day in New York című filmjét. A forgalmazó határozatlan időre eltolta a 2017-ben befejezett film bemutatóját, amitől a film több színésze, többek között Timothée Chalamet és Rebecca Hall is elhatárolódott, velük szemben Jude Law szerint óriási szégyen, ahogy a forgalmazó elkaszálta több száz ember munkáját. Rajtuk kívül Colin Firth, Ellen Page, Natalie Portman, Greta Gerwig, Michael Caine és Mira Sorvino is hátat fordított Woodynak.

A szerződés megszegése miatt perelt Amazon ügyvédje, Robert N. Klieger úgy fogalmaz, hogy „Woody Allen tettei és azok következményei miatt az Amazon nem remélhetett többé előnyt a kollaborációból”. Az Amazon a rendező nyolc követelése közül négyet elutasít, azonban azt elismeri, hogy valóban négy filmről szóló megállapodást kötöttek a felek 2017 augusztusában. Azonban pár hónappal később a rendező fia, Ronan Farrow lángra lobbantotta a #metoo kampányt, ami újra terítékre helyezte a rendezővel szembeni vádakat, mely szerint 1992-ben Woody Allen nevelt lányát, Dylan Farrow-t zaklatta. Annak idején vizsgálat is zajlott az ügyben, de bűncselekmény hiányában vádemelés végül nem történt.

Woody Allen, Selena Gomez és Timothée Chalamet az A Rainy Day in New York forgatásán

Annak ellenére, hogy a kérdésről (mármint a #metoo mozgalomról – a szerk.) szinte azonnal létrejött a közös konszenzust, Woody Allen több nem kívánatos megjegyzést is tett a nyilvánosság színe előtt, nem mérlegelve a kérdés súlyosságát és állításainak karrierjére gyakorolt hatásait.” – áll a közleményben. A rendező boszorkányüldözéshez hasonlította a mozgalmat és salemi hangulatnak nevezte a Hollywoodon végigsöprő #metoo kampányt. Emellett pedig sajnálatosnak nevezte a mozgalomba belebukott filmmogul, Harvey Weinstein ügyét, persze nem elvitatva a producer tetteinek súlyosságát.

Woody Allen képviselői még nem kommentálták az Amazon állításait. A rendező jelenleg az Amazon közreműködése nélkül Spanyolországban, San Sebastiánban forgatja új filmjét.

Papp Atilla

Papp Atilla a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett, 2018 óta tagja a Filmtekercsnek. Akut celluloidfüggő, a százmilliós blockbustertől a filléres kísérleti filmig minden érdekli.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com