Hírek

Az Amazoné lett az MGM

Nyolc és fél milliárd dollárért az Amazoné lett az MGM teljes történelme, benne például a James Bond franchise-zal is.

Őrült nagy merger van kilátásban, ha a világ egyik legnagyobb cége megveszi a világ egyik jelentős stúdióját” – írtuk csaknem egy évvel ezelőtt, amikor felröppentek a hírek, hogy az Amazon megvásárolja az MGM stúdiót. A hír igaznak bizonyult, és az elmúlt egy év során lezárultak a tárgyalások és a szabályozói felülvizsgálatok is: az Amazon a mai nappal, csütörtökön valóban megvásárolta az MGM stúdiót – közli a Variety.

A bejelentés az üzlet hivatalos létrejöttéről két nappal azután jelent meg, hogy az Európai Unió antitröszt-hivatala is jóváhagyta az összeolvadást.

Az MGM ma már közel sem számít a legnagyobbnak Hollywoodban, de tekintélyes történelme van (hányszor láttad már az ordító oroszlánt?) és hatalmas filmes és tévés archívummal büszkélkedhet. Övé az egyik amerikai prémium kábeltévé-hálózat, az Epix is. Úgyszintén övé a James Bond franchise, valamint a Rocky franchise (ide értve a Creed filmeket), A szolgálólány meséje sorozat, a Vikingek, és két nagy reality: a Survivor és a The Voice. Négyezer mozifilm és 17 ezer órányi tévéműsor dagasztja továbbá az archívumot.

Mike Hopkins, a Prime Video és az Amazon Studios vezető alelnöke azt nyilatkozta: „Az üzlet nagyon izgalmas, felettébb ígéretes és sok lehetőséget kínál a sokszínű történetmeséléshez. Ennek érdekében az Amazon és az MGM csapata közösen fog együtt dolgozni.” Az MGM összes produkciója együttesen 180 Oscart és 100 Emmy-t nyert. A stúdiónak világszerte nagyjából 800 alkalmazottja van – írtuk tavaly.

Az ár 8,5 milliárd dollár volt: ez kb. 2.800 milliárd forint, azaz a teljes magyar állami költségvetés kb. tizede.

De bármilyen hatalmas is az összeg, meg sem közelíti a közelmúlt néhány óriás médiapiaci felvásárlását. A CBS 12 milliárd dollárért vette meg a Viacomot (2019), a Microsoft 69 milliárdért az Activision Blizzardot (2023 lesz a hivatalos vásárlás), a Disney 71 milliárdért a Foxot (2019), és az AT&T pedig 85 milliárdért a Time Warnert.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com