Hírek

A legnagyobb amerikai mozilánc befenyítette a Universalt

A Universal új vizekre merészkedett, ezt pedig az amerikai moziláncok legnagyobbika, az AMC nem hagyhatja.

Már többször értekeztünk arról, milyen módon változik meg a filmipar a világjárvány hatására. A mozik bezártak, a premiereket jórészt eltolták, ám vannak olyan stúdiók, amik alternatív filmforgalmazással kísérleteztek. Ilyen volt a Universal is, aki ahelyett, hogy szomorúan kivártak volna, térítéses VOD-szolgáltatáson tették közzé filmjeiket. A láthatatlan ember, az Emma és a Vadászat így válhatott elérhetővé az otthonokban, a húsvéti ünnepekre belőtt animációs filmjüket, a Trollok a világ körült pedig eleve interneten debütálták.

A vállalkozás pedig meglepően sikeres volt. Sokan vásárolták meg limitált időre a Trollok folytatását: három hét alatt 100 millió dollárt kaszált az amerikai piacon. Viszonyításképp az első rész alig kaszált többet ennyi idő alatt a maga 154 milliójával.

Nincs min nevetni – A középműfaj halála, avagy Hollywood végnapjai

Jeff Shell, az NBCUniversal vezérigazgatója ezért azt nyilatkozta, hogy a képzeletüket túlszárnyaló eredmények hatására a jövőben párhuzamosan, moziban és VOD-on is közzétennék filmjeiket. Erre rágott be az AMC mozihálózat feje, Adam Aron, aki

nyílt levélben jelentette be, hogy többé nem fogják a Universal filmjeit műsorra tűzni.

Komoly lépés ez egy mozihálózat vezetőjétől, hiszen ha a stúdiók úgy döntenek, az embereket érdemes otthon tartani, hogy megnézzék a filmjüket, az veszélyezteti a filmszínházak létét. A mozik hanyatlásának tendenciáit elemző cikkünkben erről részletesebben is írunk.

A nyílt levélre már válasz is érkezett a Universaltól, ahol kifejtették, hogy céljuk odavinni a filmet, ahol az emberek megnézik. Karantén idején az otthonokba, járvány hiányában a mozikba – ez azonban az ő saját döntésük. Emellett kifejezték csalódottságukat ezzel a nyílt támadással kapcsolatban. A Collider oldalán teljes egészében olvasható mindkét levél.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Kritika rovat szerkesztője. Kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya