Hírek

Az Amerikai Filmakadémia kirúgta Roman Polanksit és Bill Cosbyt

Megszavazta az Amerikai Filmakadémia vezető bizottsága a szexuális erőszakot elkövető Roman Polanski és Bill Cosby tagságának megszüntetését – értesült a Variety

Bill Cosby, amerikai humoristát a napokban ítélték el három rendbeli szexuális zaklatásért, illetve erőszakért. Több mint 60 nő vádolta meg a humoristát a bűncselekménnyel, ezek közül néhányan felkavaró tanúvallomást is tettek a bíróságon, az eljárás arca azonban Andrea Constand lett, aki állítása szerint Cosby bedrogozta és molesztálta őt. A humoristát akár harminc év börtönbüntetésre is ítélhetik, azaz nagyon valószínű, hogy

a 80 éves Cosby élete hátra lévő részét a rácsok mögött fogja leélni.

Az Akadémiából szintén kizárt Roman Polanski ügye nem újkeletű: mint ismert, a rendezőt bűnösnek találták egy 13 éves kislány megerőszakolásának vádjában, Polanski azonban ezt követően elmenekült az Egyesült Államokból, és azóta Franciaországban, illetve Svájcban él.

Polanski bűnössége azonban sokáig nem zavarta az Akadémiát, hiszen a rendezőt Oscar-díjjal jutalmazták 2003-ban A zongorista című filmjéért. Az aranyszobrot Harrison Ford vette át, hiszen szökevényként Polanski nem léphet be az Egyesült Államok területére. A Harvey Weinstein-botrány, illetve a #metoo kampány fényében viszont

az Akadémia új magatartási kódexet vezetett be, melynek értelmében megváltak a szexuális ragadozóként elhíresült producertől, rendezőtől és humoristától is.

Csakhogy a lengyel rendező és ügyvédje, Harland Braun nem hagyják ennyiben a dolgot, és fellebbezni fognak a döntés ellen, amely Braun szerint „szabályellenes volt és egyáltalán nem fair”. A januárban felújított szabályzat szerint ugyanis az Akadémiának biztosítania kell 10 napot, ami alatt a vádlott írásban megvédheti magát, továbbá újabb 10 nap jár a fellebbezésre is.

Rakita Vivien

Rakita Vivien

Rakita Vivien az ELTE Bölcsészkarán végzett film szakon. Kedvence a midcult, illetve a történelmi és gengszterfilmek, valamint sorozatok széles skálája. 2017 óta tagja a Filmtekercs csapatának.

FM ‘tekercs Podcast

 

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..