Hírek

Az Amerikai Filmintézet éves toplistái

Dunkirk

Az 1965-ben alapított Amerikai Filmintézet (AFI) testülete is közzétette éves toplistáit a mozi és a televízió legjobbjaival.

A filmtörténészeket, esztétákat, filmoktatókat és filmkészítőket is magába tömörítő szervezet elsődleges célja az újabb alkotói generációk nevelése és útnak indítása, az amerikai filmklasszikusok gondozása, az írásos anyagok megőrzése és fesztiválok szervezése. Emellett persze minden évben közzé tesznek két toplistát is, rajta az év legjobb mozis és televíziós produkcióival.

A listák különlegessége, hogy ugyanúgy felkerülhet rájuk egy-egy művészmozikba szánt rétegfilm, mint ahogy az év leginkább említésre méltó popcorn-mozija. Így persze nem csoda, hogy az Oscar legjobb film kategóriájával csak változó mértékben egyezik meg – volt hogy csak öt, de volt hogy nyolc film is visszaköszönt az Oscar-jelöltek közül ezekről a listákról. Elnézve az idei felhozatalt még az sem kizárt, hogy ebben az évben is meglesz a bűvös nyolcas.

Mozi

Get Out – Tűnj el!
Call Be By Your Name – Szólíts a neveden
The Post – A Pentagon titkai
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri – Három óriásplakát Ebbing határában
The Shape of Water – A víz érintése
Lady Bird
The Florida Project
Dunkirk
The Big Sick
Wond
er Woman

Wonder Woman

Televízió

Big Little Lies – Hatalmas kis hazugságok
The Crown
Feud: Bette and Joan – A viszály
Game of Thrones – Trónok harca
The Good Place
The Handmaid’s Tale – A szolgálólány meséje
Insecure – Bizonytalan
Master of None
Stranger Things 2
This Is Us – Rólunk szól

A díjszezon korábbi eseményei: Az Independent Spirit Awards jelölései, A National Board of Review díjai, A New York-i Filmkritikusok díjai és a Los Angeles-i Filmkritikusok díjai

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.