Hírek

Az Amerikai Rendezők Céhe nem kér a streaming filmekből?

Új szabályt vezetett be a DGA (Directors Guild of America), azaz az Amerikai Rendezők Céhe, amellyel a streaming szolgáltatók filmjeit szűrhetik meg elég keményen. Mostantól nehezebb lesz rendezői díjat nyerni Netflix-filmekkel.


Hirdetés

Az IndieWire alapján újabb mérföldkőhöz érkezett a streaming vs mozifilmek összecsapása. A Roma elsöprő sikere kapcsán merült fel először komolyan a dilemma, hogy az online azonnal elérhető és a mozikba el sem jutó vagy csak rövid ideig műsoron futó alkotások vajon érdemesek-e a nagy filmes díjakra. Az idei Oscar-szezonban nagyon sokáig úgy tűnt, hogy Alfonso Cuarón lírai fekete-fehér alkotása történelmet ír majd. Ha a Roma elvitte volna a legjobb filmnek járó arany szobrocskát, akkor ez lett volna az első streaming alkotás, amely ilyen magas elismerésben részesül. Az Akadémia azonban nem mert vagy akart ilyen nagy lépést meghozni, így „csak” a legjobb idegennyelvű filmnek választották meg, Cuarón viszont megkapta a rendezői Oscart.

Az eredmény azonban korántsem a végét jelentette a vitának, sőt. A filmes szakma legnagyobbjai is véleményt nyilvánítottak: a Netflix (és ezzel a többi streaming szolgáltató) ellen egyik leghangosabban Steven Spielberg lépett fel, aki kiállt amellett, hogy a nagy filmeket moziban kell bemutatni, esélyt kell adni a közönségnek, hogy nagyvásznon élvezhessék a műveket. Már ha azok kvalifikálni akarnak a legnagyobb szakmai díjakra.

Spielberg kisöpörné a Netflix-filmeket az Oscarról

A Netflix persze nem hagyta annyiban a rendező kijelentéseit, ráadásul olyan nevek állnak ki mellette, mint Martin Scorsese, aki idén két filmet is a szolgáltatónál jelentet meg.

Bár a vita továbbra is élénk, a Netflix nem küldött filmet idén Cannes-ba, a következő Oscaron azonban továbbra is versenyeztetheti alkotásait.

Azonban nem mindenki olyan engedékeny, mint az Akadémia. Az Amerikai Rendezők Céhe nemrég hozott új szabályt, amely gyakorlatilag teljesen keresztülhúzza a streaming oldalakon megjelent alkotások nevezési esélyét a fődíjra. A legújabb rendszer alapján csak olyan filmekkel lehet a legjobb rendezői díjra pályázni, amelyek először mozikban futnak, nem pedig egyszerre jelennek meg a kis- és a nagyvásznon egyaránt. A mozik melletti bármilyen disztribúció tilos.

A rendezői céhek legfontosabb díját ráadásul át is nevezték, hogy még nagyobb hangsúlyt kapjon a változás: az új cím Outstanding Directorial Achievement in Theatrical Feature Film. Azaz a lényeg, hogy a mozifilmről beszélünk a hagyományos értelemben véve.

A DGA elnöke, Thomas Schlamme azzal magyarázta a változást, hogy az a mozi közösség összehozó szerepét hivatott kiemelni. A filmnézés kollektív időtöltés kell, hogy legyen – ahogy azt a filmek készítői eredetileg is eltervezték.

Érdekes azonban, hogy ennek ellenére az új szabály nem érvényes az elsőfilmes alkotások mezőnyére. Azaz hiába hozott jelentős lépést a DGA, teljesen ők sem zárják ki mezőnyükből a streaming oldalak műveit.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.