Hírek

Az Apollo 11 nyerte a kritikusok díját

A Critics’ Choice Documentary Awards díjátadón a nagyszerű Apollo 11 nyerte nem csak a fődíjat, de négy másikat is.

Az amerikai filmkritikusok negyedszer díjazták az év legjobb dokumentumfilmjeit vasárnap este. Az est nagy nyertese az év valóban egyik legnagyszerűbb alkotása, az archív felvételekből csodálatosan összevágott Apollo 11 című film lett. Az Apollo 11 nem csak a legjobb dokumentumfilm díját nyerte el, de a legjobb archív dokumentumfilmét, a legjobb tudományos-/természetfilmét, a legjobb vágásét és a legjobb filmzenéét is – írja a The Hollywood Reporter.

Az Apollo 11-ért a Filmtekercs is lelkesedik: „szokatlanul izgalmas és sodró lendületű narratíva (…) magával ragadó vizualitás”írtuk a filmről.

Akik már nem öregszenek meg

A legjobb rendező Peter Jackson lett azért a dokumentumfilmért, ami ebben az évben talán egyedüliként nevezhető az Apollo 11 méltó vetélytársának: a technikai forradalmat jelentő, narratívájában visszafogott, ám a történelmet gyönyörűen humanizáló Akik már nem öregszenek meg című alkotásért. „A mozi rendkívüli teljesítménye (…) korszakos remekmű (…) élő embereket hoz vissza a fantáziává merevült múltból”írtuk róla. Vele együtt kapta a díjat Steven Bognar és Julia Reichert az American Factory című politikai dokumentumfilmért.

Az Akik már nem öregszenek meg elnyerte a leginnovatívabb dokumentumfilm díját is.

Avatar

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya