Hírek

Az Apple társalapítója szerint a jOBS téves képet mutat Steve Jobsról

jobs2A múlt héten az Open Road Films felfedte az első részletet a Sundance Filmfesztiválon bemutatkozó, jOBS című életrajzi filmről. A jelenet Steve Jobs (Ashton Kutcher) és Steve Wozniak (Josh Gad) egyik korai találkozóját eleveníti fel, amelyen a személyi számítógépek jövőjéről beszélgetnek. Mint kiderült, Steve Wozniak maga is megnézte a klipet – írja a MovieWeb –, és több dolgot is kifogásol benne. Többek közt arra világított rá, hogy ő volt az, aki hitt a személyi számítógépekben, és látta bennük az értéket, nem pedig Steve Jobs, ahogy a film bemutatja.


Hirdetés

„Közel sem így volt” – nyilatkozta az Apple társalapítója. „Nem volt ilyen beszélgetésünk. Abban sem vagyok biztos, hogy mire akartak ezzel kilyukadni. A személyiségeket nem sikerült eltalálni, bár az enyém valamennyire hasonlít. Ne felejtsük el, hogy az én célomat a Homebrew Computer Club és az ottani, számítógépek értékét érintő ötletek inspirálták. Steve nem volt a közelben, nem volt a klub tagja, úgyhogy ő később ismerte meg ezeket a jövőbeli, társadalmi hatásokat.”

Wozniak többet is beszélt a Homebrew Computer Clubról, amelyet 1975-ben alapítottak a Szilícium-völgyben. A klub olyan tagokkal büszkélkedhetett, mint a videojátékok terén úttörőnek számító Jerry Lawson, akinek a cartridge alapú játékokat köszönhetjük [pl. az Atari konzolokhoz gyártott kazetta-formájú hordozó – a szerk.]. Wozniak szerint Steve Jobs magasztosabb ambíciói sokkal később jelentek meg.

„Teljesen helytelen. A személyiségek, illetve hogy a társadalomra ható számítógépes ötletek Jobstól származnak. Engem inspiráltak, és nyíltan beszéltem is róluk a Homebrew Computer Clubban. Steve visszajött Oregonból, részt vett egy ülésünkön, de nem beszélt a társadalmi hatásokról. Azzal rukkolt elő, hogy készítsünk húszdolláros számítógépes táblákat, és adjuk el 40 dollárért, hogy a klubbéli emberek megépíthessék a gépet, amit már továbbadtam. […] Mindketten gyerekek voltunk. A kapcsolatunk eléggé eltért attól, ahogyan bemutatják. Zavarban vagyok, de ha a film legalább szórakoztató, annál jobb. Aki elolvassa iWoz című könyvemet, tisztább képet kap.”

Majd így folytatta: „Ez csak egy részlet. A film biztosan népszerű lesz, és remélem, hogy szórakoztató is. Ugyanakkor lehetséges, hogy helytálló is. Ez csak egy részlet. De akkor is látható a ferdítés módja, csupán ennek a párbeszédnek a stílusa alapján is.

Akkoriban nem hordtam nyakkendőt. Minden nap farmert hordtam, és hozzáillő kék inget. A viselkedésem sem volt professzionális. Itt egy válasz, amit néhány perce adtam a Facebookon: »A tény, hogy [a beszélgetés] nem történt meg, nem fontos. Ami fontos, hogy az üzenetet helyesen ábrázolják-e.« Az rendben van, hogy kitalálnak egy drámai jelenetet, de a mögöttes tartalom is helytálló legyen. De ez csak egy rövid részlet, lehet, hogy a film nagyon jó. Azonban a technológiai forradalom társadalmi jelentősége a kezdeti időkben másképpen alakult.

iwoz

Sokkal pontosabb lenne egy olyan ábrázolás, amelyben a Homebrew Computer Clubban ülök, miközben egy másik államban Steve-re (az ő tudomásán kívül) hatással vannak a Berkeley és a Stanford liberális, humanista akadémikusainak társadalmi céljairól tett kijelentései. Úgy döntöttem, azzal segítek elérni a céljaikat, hogy megfizethető számítógépeket tervezek. A célom nem a hatalom vagy a pénz volt. Igazából, amikor Steve eljött a klubba, és látta az érdeklődést, nem indítványozta a számítógép elkészítését. Helyette számítógépes táblát akart tervezni, amellyel mások könnyebben megépíthetik az én számítógépemet. Ez a tábla csak egy alkatrész, egy eladható többlet volt. Egyébként az Apple I volt az ötödik olyan gép, amit csak szórakozásból terveztem, Steve pedig pénzt csinált belőle. Az Apple II pedig a hatodik. Mindig osztozunk a hasznon.”

Wozniak teljes véleményére a film premierjéig várnunk kell: április 19., az amerikai bemutató után kiderül, hogy a készítők tartották magukat a valós eseményekhez vagy egy torzított képet kapunk az Apple alapítóiról.

A cselekmény a hetvenes években kezdődik, s azt mutatja be, hogyan lett a fiatal Steve-ből az Apple híres tulajdonosa. A filmet Joshua Michael Stern rendezte, a szereplői pedig: Ashton Kutcher, Dermot Mulroney, James Woods, Matthew Modine, Josh Gad, Amanda Crew, Lukas Haas, és J.K. Simmons.

Időközben egyébként egy másik film is készül Steve Jobsról, amelynek forgatókönyvét Aaron Sorkin írja. A Közösségi háló forgatókönyvírója egy novemberi nyilatkozatában elmondta, az ő Jobs-ábrázolása csupán három jelenetből fog állni: mindhárom egy Apple-termék (Mac, NeXT, iPod) forgalomba kerülése előtt játszódik, bemutatva Jobs üzleti és marketinges jártasságát. Sorkin filmje Walter Isaacson Steve Jobs: The Exclusive Biography című könyve alapján készül.

Jobs 2011 októberében hunyt el rákbetegségben.jobs1

Szűcs Tamás

Szűcs Tamás a Corvinus Egyetemen végzett kommunikáció szakot és az ELTE-n filmelmélet és -történet szakot. Korábban a Filmtekercs hírrovatának vezetője volt, jelenleg kommunikációs tanácsadó egy PR ügynökségnél. Specializációja Hollywood, a közel-keleti filmek, az amerikai talk showk és sitcomok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!