Hírek

Az Argo 2 akció

Argo 2 Kovács Lajos Scherer Péter

Argo 2Az Argo folytatást kapott! Visszatér Balog Tibi bandája, tehát Bodri, Pszycho, a Tejesember és még Tyson is. Nógrád megyében pedig mára eggyel kevesebb ház maradt.

Mindent elárul a régi Filmszemlékről, hogy az Argo tíz éve közönségdíjas lehetett. Nem mintha gondunk lenne Árpa Attila filmjével, szerettük mi is, de inkább egy falat Hollywoodot adunk hazánknak, mint a magyar filmművészet kereteinek feszegetését. Azért a 160 ezres nézőszám és 20 ezer eladott dévédé magáért beszél, noha éppenséggel az említett látogatottság akkoriban kevésnek számított (ez a Magyar vándor és a Kontroll éve).

Az első rész vége folytatásért kiáltott, szinte le se zárták – most kiderült, hogy akkor egyszerűen elfogyott a végére a pénz. A rendező és a producerek nagyon szerették volna folytatni, írtak gyorsan egy forgatókönyvet, ami elmondásuk szerint annyira gyenge volt, hogy 2008-ban egyszerűen kidobták. A Magyar Mozgókép Alapítvány Árpa Attila eufemizmusa szerint nem kedvelte őt és a közönségfilmeket, teljes mértékben elutasították a támogatást. Ezért 2011-ben belevágtak a közösségi finanszírozásba – onnan vannak a frappáns vírusvideók (lásd lentebb). Ebből sikerült a költségvetés 15%-át összeszedni, ami nyilvánvalóan semmire nem lett volna elég. Viszont addigra felállt a Magyar Nemzeti Filmalap, ami új helyzetet teremtett a magyarországi filmgyártás finanszírozásában.

Divinyi Réka (Filmalap) a megvalósítás feltételéül szabta, hogy jobb legyen az első résznél (egyébként a forgatókönyv-fejlesztő testvére pedig neki szabta a pozíciójának elvállalása feltételéül, hogy legyen Argo 2). Kérdés, hogy ezek alapján csak PR-szöveg-e az, hogy túl sok ötlet volt a forgatókönyv első verziójában. Az biztos, hogy keretek közé kellett szorítani a szerteágazó és méregdrága történetet, de ez a készítők szerint ez sikerrel megtörtént.

A Filmalap végül 300,5 millióval támogatta a 434 millióból készült popcorn mozit. Ebből az összegből 35 nap alatt 60 helyszínen forgattak, többek között Miamiban. A Magyar Államon kívül a magánszféra is beszállt, szponzorációként szolgáltatásokkal támogatták a forgatást, tehát valójában többe került az említettnél. Mindenesetre állítólag nagyon látványos lett a film, drágábbnak tűnik, mint amennyibe valójában került. Az pedig különösen pikáns, hogy az RTL Klub helyett a folytatást a TV2 pénzelte.

Argo 2 Kovács Lajos Scherer Péter

Árpa Attila elmondta, mivel annyira pörgött a filmszakma tavaly (Herkules, HBO-sorozatok és a beinduló magyar filmgyártás), nem igazán találtak megfelelő szakembereket, konkrétan rossz volt a maradékkal dolgozni számára. Kovács Lajos, a hetvenéves akciósztár (ő játssza Balog Tibit) azt mesélte, már az első nap elájult, annyira fárasztó volt a napi 12 órás forgatás. Tyson visszatér, ezt pusztán annyival magyarázzák meg, hogy túl kicsi agyában egyszerűen nem tett kárt a fejlövés (állítólag felmerült alternatívaként, hogy a Dallasos Bobby-s megoldást választják). Három új fontosabb karakter lesz az Argo 2-ben, egyrészt testet kap Hangyás Dzsoni Nagypál Gábor megformálásában. Bán János játssza Fricit, a színész forgatott már Jiři Menzellel is, épp ezért igen bíztató, hogy ő méltatta a leginkább a forgatókönyvet. Kulka János várhatóan szupervicces lesz, a sajtótájékoztató alapján egy japán maffiafőnök nindzsát alakít a színész.

Utómunkáltoknál járnak, gyakorlatilag kész van az Argo 2, de sajnos sokat csúsztak a már említett béna filmes személyzet miatt. Mostanra pedig a tél annyira zsúfolttá vált, telítetté magyar és amerikai mozikkal, hogy egészen március 12-ig várnunk kell a premierig. De állítólag “baszott jó lesz”.

Miért várjuk az Argo 2-t:
– Felrobbantanak egy házat Nógrád megyében
– Az előzetes alapján viccesen fricskázzák benne napjaink Magyarországát
– Psycho kardozik a Kulka alakította japán nindzsával
– a Kerekes Band, a Tankcsapda és Ganxsta Zoli adják a zenéjét.

 

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya