Hírek

Az Auschwitz Múzeum szerint tiszteletlen és veszélyes Al Pacino nácivadász sorozata

Komoly panasszal élt Az Amazon Prime új, Hunters című sorozatát illetően az Auschwitz Múzeum. Történetileg pontatlannak és kimondottan károsnak ítélték a széria bizonyos jelenetét.

Az Al Pacino főszereplésével készült sorozat a múzeum szerint olyan elemeket tartalmaz a koncentrációs táborban történtekről, ami nemcsak a történelmi hitelesség szempontjából problémás, hanem kifejezetten káros a jövőre nézve is – írja a Variety az emlékhely bejegyzésére hivatkozva.

A múzeum a Hunters azon szcénáját kifogásolta, melyben a foglyokat a játékmezőkre állították, és élő sakkot játszottak velük.

„Auschwitz tele volt szörnyű fájdalommal és szenvedéssel, amelyet a túlélők beszámolójában rögzítettek. Az emberi sakk hamis játékának feltalálása nemcsak veszélyes ostobaság és torzítás. Üdvözli a jövőbeni tagadókat is. Tiszteletben tartjuk az áldozatok személyét a ténybeli pontosság megőrzésével”

– írja az emlékhely a Twitteren közzétett bejegyzésében.

Az emlékhely az ominózus bejegyzésben az élő figurákkal játszott sakkot „veszélyes ostobaságnak” és „karikatúrának” nevezte. A jelenetben, amely mind a 10 epizód bevezető részében megjelenik, és az első részben játszódik le, egy zsidó sakkmestert fogságban tartanak és játékra kényszerítik. A figurákat a foglyok képviselik. Egy ember meghal, amikor a sakkjátékos veszít egy bábut.

Hunters

Egy másik Twitter-megjegyzésében az emlékhely úgy nyilatkozik, hogy konzultációs szolgáltatásokat kínál olyan műsorokhoz és filmekhez, amelyek pontosan akarják ábrázolni az eseményeket, ám „közülük nem sokan élnek a lehetőséggel”.

Annak ellenére, hogy a sorozat teljes egészében kitalált történet, a múzeum való események hamisítását „tiszteletlen és veszélyes” tettnek tartja.

A sorozat alkotója,

David Weil az ominózus bejegyzésre nyilatkozatban válaszolt, amelyben kifejtette, hogy „a szimbolikus ábrázolások lehetőséget adnak a (mai) egyénnek érzelmileg azonosulni és megérteni a Shoah tapasztalatait”.

Weil visszautasítja azt az elgondolást, amely szerint a holokauszthoz kötődő történeteket soha nem szabad kitalálni, mondván: „Ez nem dokumentumfilm. És soha nem is volt szándéka, hogy az legyen”.

A nácivadászok történetét az 1970-es évek Amerikájába helyezik. Egy földalatti mozgalom mindennapjait kísérhetjük figyelemmel. A társaság tagjai küldetéses jelleggel a társadalomba beépült nácik bűnösökre vadásznak, és kiróják számukra az elmaradt büntetésüket. A sorozat főbb szerepeiben Al Pacino, Logan Lerman, Josh Radnor, Jerrika Hinton és Tiffany Boone.

Avatar

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Cinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya