Hírek

Az Avatar 2. már a negyedik legjobban kereső film

Ezzel James Cameron a filmtörténelem négy legnagyobb bevételt szerzett filmjéből hármat rendezett.

Az Avatar: A víz útja átlépte a globális 2,1 milliárd dolláros összbevételt (2,117 milliárdnál jár éppen), hazájában pedig a 620 millió dollárt – írja a Variety. Ezzel az Avatar második része lehagyta a Star Wars: Az ébredő erő c. filmet és megszerezte minden idők 4. legtöbb bevételt szerzett filmjének címét (globálisan).

A hír nem is önmagában érdekes, hiszen az Avatar 2. már hetek óta töretlenül dönti meg a rekordokat és cáfolja az előzetes várakozásokat, hanem azért, mert ezzel az eredménnyel James Cameron immár elmondhatja magáról, hogy a filmtörténet négy legnagyobb bevételt szerzett műve közül hármat ő rendezett. Az első helyen ugyanis a 2009-es Avatar áll (2,92 milliárd dollár világszerte), a második helyen a Bosszúállók: Végjáték (2,7 milliárd), a harmadikon pedig a Titanic (2,19 milliárd) – utóbbit nemsokára lehagyhatja A víz útja.

Fontos mindazonáltal, hogy ezek a számok nem reprezentálják az inflációt. Ha megpróbáljuk megbecsülni a globális bevételeket olyanformán, hogy az inflációt is beleszámítjuk, akkor az 1939-es Elfújta a szél legyőzhetetlen marad, mivel 3,9 milliárd dolláron állna a dollár mai értékével számolva. Az Avatar második lenne 3,5 milliárddal, a Titanic 3,25 milliárddal harmadik, és az eredeti Csillagok háborúja lenne a negyedik 3,21 milliárd mai dolláros globális összebevétellel. Ezen a listán A víz útja egyelőre csak a 15. helyezett lenne: megelőzné többek között A cápa, a Jurassic Park és a Tízparancsolat is.

A január végi hétvége első helyezettje természetesen az Egyesült Államok piacán is az Avatar 2. (15,7 millió dollár az amerikai mozikban), a második helyezettje az új Csizmás kandúr film (10,5 millió dollár), a harmadik pedig Az ember, akit Ottónak hívnak (6,7 millió dollár).

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!