Hírek

Az Avatar-folytatások költégvetése meredek

Avatar (2009)

Az Avatar-folytatások költségvetésével kapcsolatban sejtettük, hogy magasak lesznek a számok. Nyilvánossá váltak a konkrét tervek: Igen, nagyon magasak.

Az Avatar (2009) annak idején minden idők legnagyobb bevételt hozó filmje volt, egészen addig, amíg múlt tavasszal a Bosszúállók: Végjáték a képzeletbeli dobogó második fokára nem utasította. James Cameron jelenleg az Avatar-folytatásokon dolgozik. A kezdő premierek 2021-ben és 2023-ban várhatóak.

Avatar (2009)
Avatar (2009)

Az Avatar szám szerint 2.79 milliárd dollár bevételt könyvelhetett el a Box Office Mojo adatai szerint. (A produkció költségvetése 237 millió dollár volt.) A Deadline értesülései alapján a folytatások költségvetései együttesen pedig elérhetik akár az 1 milliárd dollárt is. Elképesztő szám, ám ne felejtsük el, hogy Cameron 4 folytatásfilmet tervez.

Egyszerű matek: A készítők így filmenként 250 millió dollárral számolnak. (Nyilván a valóság ennél sokkal összetettebb.)

Összehasonlításképpen: A minden idők legdrágább filmje címet hosszú ideig A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken (2011) mondhatta magáénak. A franchise negyedik része 379 millió dollárba került.

Az Avatar világát a Disney szélesre nyíló ernyője alatt fejlesztik. A stáb a 2. és a 3. rész munkálatainak a közepén járt Új-Zélandon, amikor a COVID-19 koronavírus-járvány komolyabb szakaszba lépett, így James Cameron a digitális munkálatokra helyezte a fókuszt az időszakban.

Mindent összevetve néhány hónapos csúszással számolnak. (Új-Zélandon egyébként nagyon hatásosan kontrollálták a járványt: összesen 1139 fertőződést és 21 halálesetet regisztráltak.) 

Néhány napja pedig az Új-Zélandi Filmbizottság a Deadline kérdésére megerősítette, hogy Cameronék már folytathatják is a forgatást. Az azonban nem világos, hogy a tényleges munkálatok mikor kezdődnek majd el.Jelen állás szerint az Avatar 2. része előreláthatólag 2021. december 17-én, a 3. rész 2023 decemberében, a 4. 2025-ben, az 5. pedig 2027-ben kerül majd mozikba.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakon. Érdekli a marketing, a reklám és a streaming platformok világa, specializációja a horror és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya