Hírek

Az Ebay-en árulták a Skywalker kora forgatókönyvét

Majdnem PR tragédiába torkollott a Disney számára egy színész feledékenysége: már az Ebay-en kínálták megvételre a decemberben érkező új Star Wars film forgatókönyvét.

Erről rémálmodik egy rendező, ha rosszat evett késő éjjel. J. J. Abrams a Good Morning America című showműsorban ejtette el az utóbbi heteinek alighanem legijesztőbb élményét: majdnem kiszivárgott a világ számára a decemberben érkező új Star Wars film forgatókönyve.

A szkriptet az egyik színész hagyta az ágya alatt – írja az IndieWire. Egy takarító találta meg, és átadta „valaki másnak”; ez a valaki más aztán megvételre feltette az Ebay-re. A Disney volt oly szemfüles és visszavásárolta, de csak elképzelni tudjuk a kapkodást és a házon belüli villámgyors nyomozást, ami mindezt követhette.

A szkript ugyanis magától értetődően a Disney/Lucasfilm legféltettebb titkának számít. Ha premier előtt napvilágra kerül, az nem csak a filmélményt rontja el ezúttal valóban százmilliók számára, de a stúdió renoméján is foltot hagy és tönkreteszi az évtized egyik legfontosabb mozis eseményét, a Star Wars történet lezárását. (Nem is beszélve az elemzések, találgatások, kiragadott részletek, közösségi médiában megosztott nagy felismerések és persze az „ezt a sztorit meg sem nézem a moziban” stílusú reakciók elviselhetetlen áradatáról, ami követte volna.)

A Disney úgy félt a szivárgástól, hogy – Abrams szerint – alig néhány példányt készítettek el papíron a szkriptből, és még az is valamilyen másolásbiztos, sötét papíranyagra készült. Mark Hamill például azt nyilatkozta korábban, hogy csak egy bezárt szobában olvashatta el, és nem is vihette magával haza a felkészüléshez; más színészek pedig csak a saját lapjaikat kapták meg és szigorúan őrizték előlük a film végét is.

Nem mondom meg, melyik színész volt – szeretném, de nem mondom meg” – ragaszkodott a sztori anonimitásához Abrams. A vétkes színész kiléte ezentúl alighanem ugyanolyan titok lesz, mint maga a forgatókönyv.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés