Hírek

Az Egy csodálatos elme írója sztárokkal vág bele új filmjeibe

Az Egy csodálatos elme Oscar-díjas írója a pályája során adott nekünk különleges filmeket és kevésbé jókat is. Akiva Goldsman két új filmen is dolgozik jelenleg, amelyekben ott lapul egy-egy kiemelkedő vagy legalábbis szórakoztató alkotás lehetősége. Szerencsére Goldsmannek kiváló segítői akadnak a leszerződtetett főszereplők személyében.

Akiva Goldsman karrierjében bőven találni forgatókönyveket a legjobbak és a legrosszabbak közül is. Első filmje Az ügyfél volt, ezután a Joel Schumacher-féle Batman-filmeket írta. A Russell Crowe főszereplésével készült Egy csodálatos elme forgatókönyvéért Oscart és Golden Globe-díjat is nyert. Mostanában sorozatokhoz ír, előtte mozifilmként utoljára A Setét Torony és a Transformers: Az utolsó lovag dicsérte a keze munkáját.

Sajtóértesülések szerint két projektbe is belevág most, amelyek könnyen az ígéretesebb munkái közé tartozhatnak. Sőt, mindkettő science fictionnek tűnik első látásra. Ebben pedig két nagyszerű színész segítheti a forgatókönyvírót – Tom Hanks és Will Smith. Előbbiről a Variety, utóbbiról a Collider számolt be.

Goldsman már dolgozott együtt Tom Hanksszel – ő írta Robert Langdon első két kalandját, A Da Vinci-kódot és az Angyalok és démonokat. A legújabb közös projektjük ennél valamivel szokatlanabb: egy űrhajós akciófigurára épülő adaptáció. Ahogy nemrég a Barbie baba indult el az élőszereplős feldolgozás felé, a Mattel egy másik figurája is megkapja a magáét: Matt Mason őrnagy. A nálunk nem annyira ismert figura a hatvanas évek végén született Amerikában, a Holdra szállással vált igazán népszerűvé – idővel más űrhajósok és űrlények is csatlakoztak a Holdon élő őrnagyhoz. Tom Hanks Woody után így újra esélyt kap arra, hogy egy játékszer szerepébe bújjon. Goldsman a történetet egy elbeszélésből adaptálja, amit Michael Chabon írt.

A Matt Mason akciófigura

Will Smith-szel is volt már közös filmje Goldsmannek: az Én, a robot és a Legenda vagyok. A következő egy újabb sci-fi lesz Brilliance címmel. Ebben Smith egy jövőben élő ügynököt alakít, aki ezúttal nem saját hasonmására vadászik (mint a Gemini Manben), hanem különleges képességekkel rendelkező abnormálisokra. Ebben a világban ugyanis a világ lakosságának 1%-a efféle abnormális, és míg egyesek beilleszkednek (ahogy Smith karaktere is), addig mások az erejüket a társadalom rendjének felforgatására használnák. A legveszélyesebbek a Briliánsok, akiket a John Smith álnevű gonosz mesterelme vezet.

Egyikről sem tudjuk még, mikor lesz látható. Mégis mindkettő olyan, amire felkaphatjuk a fejünket – ilyen vagy olyan okból. Tom Hanks és Will Smith is olyan színész, akikre simán lehet építeni egy filmet. Így már csak Akiva Goldsmanen múlik, hogy milyen forgatókönyvet ír nekik – noha egyik sem tűnik az Egy csodálatos elméhez hasonló Oscar-alapanyagnak, de az is lehet, hogy meglepnek minket a végén.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés