Hírek

Az élet írja: Hosszú Katinka önmagával vív küzdelmet a kamerák előtt

Katinka-Hosszú-Katinka

Hosszú Katinkát különösen megviselték a járvány miatti korlátozások, olyan problémákat hozott a felszínre, amire sem az úszónő, sem a stáb volt felkészülve. A Katinka pedig nem az egyetlen film, aminek készültét megnehezítette a járvány.

Január óta forog a Katinka című, a többszörös olimpiai és világbajnok úszó életét nyomon kísérő dokumentumfilm. Korábban a Filmtekercs is beszámolt a rekordmagas összegből készülő film első előzeteséről. A koronavírus járvány miatti korlátozások nagyban befolyásolták a film készültét, de a lapokat leginkább az olimpia eltolása keverte meg.

A Nemzeti Filmintézet támogatásában készülő filmet Pálinkás Norbert rendezi, a forgatókönyvet Köbli Norbert írja. A film azt az időszakot is nyomon követi, mikor Katinka több hétre „buborékba” költözött. Az Iron Lady és ISL bajnokság többi úszója teljesen izoláltan edzett családjától és barátaitól elzártan. Hosszú Katinka elmondta, hogy nagyon megviselte a járvány miatti leállás.

„Az utóbbi hónapokban rengeteget vívódtam – nekem nem tett jót a leállás. Nem véletlenül nem tartottam eddig soha szünetet, sejtettem, hogy nagyon nehéz abból visszajönni. Röviddel az intenzív edzések elkezdése után, életemben először pánikrohamot kaptam. Erős szorítást éreztem a mellkasomban, alig kaptam levegőt, ki kellett szállnom a medencéből, elég ijesztő volt.”

A Katinka az úszó felkészülésének minden pillanatát rögzíti. Pálinkás Norbert rendező az életeseményeken túl nagy hangsúlyt helyez Hosszú Katinka lelki vívódásainak bemutatására is.

A Szupermodern Stúdió gyártásában készülő portréfilm a tervek szerint a tokiói olimpia után, 2021 karácsonya körül kerül a magyar mozikba.

A koronavírus járvány egy másik különösen várt magyar film készültét is megnehezítette. Az Arany Medve díjas és Oscar-jelölt Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjének utómunkálatait nagyban befolyásolták a korlátozások. Először maga a rendező esett át a fertőzésen még tavasszal, majd Rév Marcell operatőr nem tudott hazautazni Magyarországra, így a film fényelése is távmunkában zajlott.

A film főszereplői Gijs Naber holland színész és Léa Seydoux francia színésznő. A féltékenység természetrajzát ábrázoló romantikus magyar-német-olasz-francia filmet a Nemzeti Filmintézet 1,18 milliárd forinttal támogatta.

A feleségem története várhatóan 2021-ben kerül a mozikba.

Nagy Tibor

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Filmtekercs Filmklub s03

Filmtekercs Filmklub

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya