Hírek

Az Élősködők mozitörténelmet ír

Az Élősködők az első koreai film, amit a Legjobb film Oscar-díjára jelöltek.

Dél-Korea filmkultúrája és filmipara évtizedek óta a világ élvonalában szerepel, ami a minőséget illeti. A filmkészítés fellendülése az 1990-es évek közepén, és a busani fesztivál elindítása 1996-ban a globális filmipar egyik legbefolyásosabb szereplőjévé tette az országot, valamint domináns médiakereskedelmi szereplővé Ázsiában. Mégsem jutottak ezidáig egyetlen Oscar-díj közelébe sem. Az Élősködők így most filmtörténelmet írt jelöléseivel – összegzi a Variety.

Az Élősködők hat Oscar-jelöléssel büszkélkedhet tegnap óta: Legjobb film, Legjobb idegennyelvű film, Legjobb rendező, eredeti forgatókönyv, vágás és dizájn.

Az első dél-koreai film, amely felkerült legalább a Legjobb film Oscar-díjának rövid listájára, 2018-ban a Burning volt: ilyen sokáig kellett várnia az országnak még a shortlistre is. „A koreai mozinak hosszú a történelme. Nagy mesterek várnak még arra, hogy a nyugati közönség megismerje őket” – mondta erről idén az Élősködők rendezője, Bong Joon Ho. – „Nagyszerű lenne, ha az emberek felfigyelnének a koreai mozira a jelölésem miatt.”

Élősködők

Az Élősködők világszerte már több mint 130 millió dollárt termelt (25 milliót az Egyesült Államokban, ami idegen nyelvű, feliratos filmtől nagyszerű teljesítmény ott), és a szakma egész évben rajongott érte: Cannes-ban megnyerte az Arany Pálmát, az HBO sorozatot tervez készíteni belőle.

A hazai sajtó természetesen szintén odáig van a hétfői jelölések miatt; a hír jellemzően címlapon szerepelt – írja szintén a Variety.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com